Wykonanie
Klasyczna surówka, lekko zakwaszona
sokiem z cytryny, z dodatkiem
jabłka, dodatkowo ze
słodyczą ciemnego
cukru (lub jak kto woli-
miodu) - chrupiąca ale jednocześnie delikatna. Wspaniały dodatek do duszonych
mięs.



Składniki:0,5 małej główki
czerwonej kapusty1 mała
cebula1 słodkie
jabłkosok z połowy
cytryny3-4 łyżki
oleju1 łyżeczka ciemnego
cukru lub 0,5 łyżeczki
miodusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Odrzucam zewnętrzne liście
kapusty i pozostałą część siekam jak najcieniej. Podobnie robię z
cebulą, przygotowując z niej cieniutkie półplasterki. Przekładam warzywa do miski, lekko
solę i przez chwilę mocno ugniatam dłonią, by
kapusta zmiękła. Dodaję starte (ze skórką)
jabłko. W oddzielnym naczyniu łaczę
sok z cytryny,
cukier (lub
miód) i
olej, mieszam dokładnie i wlewam do
kapusty. Doprawiam
solą i
pieprzem, odstawiam na 15 minut, po czym ewentualnie jeszcze raz doprawiam do smaku.Podaję do obiadu.Przepis autorski.

