ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty II

Surówka z czerwonej kapusty II

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszną surówkę według przepisu mojej mamy.
Składniki:
połówka główki czerwonej kapusty
1 duża marchewka
1 cebula
1 jabłko
siekana natka pietruszki lub selera
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
kilka łyżek oleju
cukier do smaku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut).
2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda spłynęła.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. W misce mieszamy kapustę, marchew, jabłko i cebulę, dodajemy posiekaną zieleninę, dodajemy olej, sól, cukier i pieprz do smaku.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/08/surowka-z-czerwonej-kapusty.html