Wykonanie
Słodko kwaśny barszcz czerwony z
pomidorami i
kapustą to pyszna, zdrowa, gęsta i mocno warzywna zupa. Jest to moja kolejna propozycja w Festiwalu kuchni żydowskiej. Klasyczna zupa Żydów Aszkenazi. Nie jest to moje pierwsze spotkanie z kuchnią żydowską, bo jakiś czas temu robiłam już potrawę charakterystyczną dla Żydów Jemeńskich oraz Zchug, rodzaj bardzo aromatycznego sosu
chilli.Bardzo chętnie spróbuję też innych przepisów z żydowskiej kuchni. Przepis pochodzi z książki Marleny Spieler "Kosher cooking"Ciekawostką jest fakt, że wemigrowałam z
kraju związanego przez
wieki z tym narodem i miałam okazję poznać wiele miasteczek i miejsc, gdzie przed wojną mieszkali Żydzi a wyemigrowałam do miejsca, które jest drugim na świecie pod względem wielkości, skupiskiem Żydów Chasydzkich po Jerozolimie. W dzielnicy wielkości niewielkiego miasteczka mieszka ich około siedmiu tysięcy. Przez pół roku mieszkałam w mieszkaniu wynajętym od Żyda, codziennie na ulicy spotykałam grupki Żydów ubranych w czarne ubrania w obowiązkowym kapeluszu lub jarmułce,
spod których spływały charakterystyczne pejsy. Mijałam
młode mężatki w perukach, z piątką małych dzieci u
boku, mogłam obserwować dziesiątki malutkich dzieci ubranych na ciemno, które bawiły się na placu zabaw żydowskiego żłobka, czy grupy głośnych nastolatków płci męskiej wysypujących się z pobliskiej żydowskiej szkoły. Czułam się trochę jak przeniesiona do przedwojennej Polski z powieści Singera. Pięknie. Mieszkam teraz w innej dzielnicy, ale w ciągu pięciu minut jazdy samochodem,
mogę ponownie znaleźć się w takiej bardzo kiedyś bliskiej Polakom scenerii, poczuć tą atrmosferę czy zrobić zakupy w jednym z kilku żydowskich sklepów.

1
cebula, pokrojona1
marchewka, pokrojona4-6 ugotowanych
buraków3-4 pokrojone w kostkę. 1-2 starte na tarce400 g
pomidorów z puszki4-6
mlodych ziemniaków, pokrojonych1 mała
kapusta włoska. poszatkowana1 litr
bulionu warzywnego z kostki45 ml (3 łyżki)
cukru30-45 ml, 2-3 łyżki
białego wina,
octu jabłkowego lub kwasku
cytrynowego(szczyptę)45 ml/3 łyżki pokrojonego
koperku, plus dodatkowo do przybrania
sól i świeżo zmielony
pieprzśmietana do przybraniaWkładamy
cebulę,
marchewkę, pokrojone w kostkę
buraki,
pomidory,
ziemniaki,
kapustę do dużego garnka i zalewamy
bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gorujemy pod przykryciem ok 30 minut, lub do momentu, gdy
ziemniaki będą miekkie.Dodajemy starte
buraki,
cukier i
wino i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy do dobrego słodko-kwaśnego balansu i w razie potrzeby dosładzamy lub dodajemy
octu. Przyprawiamy.Wrzucamy
koperek i nalewamy do talerzy. Przyprawiamy kleksem
śmietany i dodatkowym
koperkiem.