Wykonanie
W pierwszym momencie trochę zaskoczył mnie pomysł nadziewania
cukinii serem ricotta , ale poprosiłam o przepis, zanotowałam i wypróbowałam . Wyszło całkiem fajnie.
Cukinia bardzo smaczna , nadzienie aromatyczne i bardzo delikatne . Doskonałym uzupełnieniem jest
sos pomidorowy, który zdecydowanie ożywia całość.Składniki: /2 porcje/3
młode, zielone
cukinieok. 150 g świeżej
ricotty1
jajko2 -3 łyżki
bułki tartej2 łyżki startego
parmezanuszczypta
gałki muszkatołowej1 łyżeczka posiekanych listków świeżego
tymianku ,
majeranku ,
oregano /całe listki do dekoracji/2 łyżki
oliwy z oliwek/ lub dowolny olej/
sól i
pieprz do smaku1 szklanka
bulionu warzywnego50 g
mozzarelli
sos:300 g
pomidorów w zalewie1/2
cebulikawałek
marchewkikawałek
selera naciowego2 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuszczypta
cukruWykonanie:sos:
Cebulę,
marchew i
seler drobniutko pokroić i podsmażyć na
oliwie. Dodać pokrojone
pomidory z zalewą, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dusić pod przykryciem ok.15-20 minut. Pod koniec dodać kilka świeżych listków
bazylii i szczyptę
cukru.-
Cukinie umyć , przekroić wzdłuż na pół.-Wydrążyć środek pozostawiając dookoła cienką obwódkę.-
Ricottę przełożyć do miski, dodać
jajko,
parmezan, posiekane
zioła i starannie wymieszać.-Doprawić do smaku, jeśli masa jest rzadka dodać łyżkę
bułki tartej.-Nałożyć farsz we wgłębienia
cukini.-Na dużej patelni rozgrzać
oliwę.-Każdą połówkę
cukinii posypać
bułką tartą, docisnąć i przełożyć na rozgrzaną patelnię/ farszem do spodu/.-Smażyć do lekkiego przyrumienienia się
bułki.-
Cukinie przełożyć na drugą stronę i chwilę podsmażyć.-Podlać
bulionem, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok.4-5 minut-Dodać połowę
sosu pomidorowego , na wierzchu każdej
cukinii położyć kawałek
mozzarelli-Gotową
cukinię przełożyć na talerz, dodać pozostałe
pomidory i ozdobić świeżymi listkami
ziół.-Podawać z
pieczywem.

