ßßß
sos:300 g pomidorów w zalewie1/2 cebulikawałek marchewkikawałek selera naciowego2 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz do smakuszczypta cukruWykonanie:sos:Cebulę, marchew i seler drobniutko pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pomidory z zalewą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok.15-20 minut. Pod koniec dodać kilka świeżych listków bazylii i szczyptę cukru.-Cukinie umyć , przekroić wzdłuż na pół.-Wydrążyć środek pozostawiając dookoła cienką obwódkę.-Ricottę przełożyć do miski, dodać jajko, parmezan, posiekane zioła i starannie wymieszać.-Doprawić do smaku, jeśli masa jest rzadka dodać łyżkę bułki tartej.-Nałożyć farsz we wgłębienia cukini.-Na dużej patelni rozgrzać oliwę.-Każdą połówkę cukinii posypać bułką tartą, docisnąć i przełożyć na rozgrzaną patelnię/ farszem do spodu/.-Smażyć do lekkiego przyrumienienia się bułki.-Cukinie przełożyć na drugą stronę i chwilę podsmażyć.-Podlać bulionem, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok.4-5 minut-Dodać połowę sosu pomidorowego , na wierzchu każdej cukinii położyć kawałek mozzarelli-Gotową cukinię przełożyć na talerz, dodać pozostałe pomidory i ozdobić świeżymi listkami ziół.-Podawać z pieczywem.