ßßß Cookit - przepis na Cukinia nadziewana ziołową ricottą

Cukinia nadziewana ziołową ricottą

nazwa

Wykonanie

W pierwszym momencie trochę zaskoczył mnie pomysł nadziewania cukinii serem ricotta , ale poprosiłam o przepis, zanotowałam i wypróbowałam . Wyszło całkiem fajnie. Cukinia bardzo smaczna , nadzienie aromatyczne i bardzo delikatne . Doskonałym uzupełnieniem jest sos pomidorowy, który zdecydowanie ożywia całość.
Składniki: /2 porcje/
3 młode, zielone cukinie
ok. 150 g świeżej ricotty
1 jajko
2 -3 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku , majeranku , oregano /całe listki do dekoracji/
2 łyżki oliwy z oliwek/ lub dowolny olej/
sól i pieprz do smaku
1 szklanka bulionu warzywnego
50 g mozzarelli
sos:
300 g pomidorów w zalewie
1/2 cebuli
kawałek marchewki
kawałek selera naciowego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru
Wykonanie:
sos:
Cebulę, marchew i seler drobniutko pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pomidory z zalewą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok.15-20 minut. Pod koniec dodać kilka świeżych listków bazylii i szczyptę cukru.
-Cukinie umyć , przekroić wzdłuż na pół.
-Wydrążyć środek pozostawiając dookoła cienką obwódkę.
-Ricottę przełożyć do miski, dodać jajko, parmezan, posiekane zioła i starannie wymieszać.
-Doprawić do smaku, jeśli masa jest rzadka dodać łyżkę bułki tartej.
-Nałożyć farsz we wgłębienia cukini.
-Na dużej patelni rozgrzać oliwę.
-Każdą połówkę cukinii posypać bułką tartą, docisnąć i przełożyć na rozgrzaną patelnię/ farszem do spodu/.
-Smażyć do lekkiego przyrumienienia się bułki.
-Cukinie przełożyć na drugą stronę i chwilę podsmażyć.
-Podlać bulionem, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok.4-5 minut
-Dodać połowę sosu pomidorowego , na wierzchu każdej cukinii położyć kawałek mozzarelli
-Gotową cukinię przełożyć na talerz, dodać pozostałe pomidory i ozdobić świeżymi listkami ziół.
-Podawać z pieczywem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/05/cukinia-nadziewana-zioowa-ricotta.html