Wykonanie
Bardzo lubię takie szybkie i nieskomplikowane przepisy.
Mogę dodać warzywa, które właśnie mam się pod ręką (a także mięso/ wędliny/ryby) i tylko od nas zależy co znajdzie się w środku. Ze swojej strony polecam dużo
ziół. Ja zdecydowałam się na
fetę,
cukinię i trochę warzyw. Naprawdę warto wypróbować ten pomysł. Poza tym frittata jest znakomita również na zimno, choć nie miałam okazji tego wypróbować, zniknęła natychmiast!

Składniki (orientacyjnie):1 średnia
cukinia4
pomidory- mogą być z puszkiduża
cebula8
jajekok. pół szklanki
mlekapół opakowania
sera feta (można dodać całe)
parmezan (niekoniecznie)
pieprzsóltymianekoreganokoperekmajeranekoliwa do smażeniaWykonanie:Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, nastaw funkcję grilla.
Cukinię pokrój na ćwiartki a
cebulę w krążki. Użyj takiej patelni którą można włożyć do piekarnika. Podsmaż
cukinię i
cebulę na
oleju lub
oliwie do smażenia aż staną się szkliste.
Pomidory zalej wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Wkrój je do
cukinii. Smaż chwilę.
Jajka wybij do miski dodaj
mleko,
zioła i
pieprz. Z
solą ostrożnie-
feta i
parmezan są słone. Wlej
jajka na patelnię. Delikatnie pomieszaj. Smaż chwilę bez mieszania żeby masa od
spodu się ścięła. Dodaj pokrojoną w kostkę
fetę i posyp
parmezanem. Patelnię włóż do piekarnika i zapiekaj 15 minut aż wierzch lekko się przypiecze.Smacznego!