Wykonanie
Póki co u mnie trwa sezon na
cukinie. Dostaję jej dość sporo od teścia z działki. Nie sposób wiecznie smażyć placki z
cukinii :P A że bardzo lubię wszelkiego rodzaju omlety to frittata szczególnie przypadła mi do gustu. Można dodać do niej warzywa które właśnie ma się pod ręką (a także mięso/ wędliny/ryby) i tylko od nas zależy co znajdzie się w środku (ze swojej strony polecam dużo
ziół). Czyli kolejny plus:)To naprawdę niezbyt skomplikowane a bardzo smaczne danie.Frittata jest znakomita również na zimno:)

Składniki (orientacyjnie):1 średnia
cukinia4
pomidoryduża
cebula8
jajekok. pół szklanki
mlekapół opakowania
sera feta (można dodać całe)
parmezan (niekoniecznie)
pieprzsóltymianekoreganokoperekmajeranekoliwa do smażeniaWykonanie:Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, nastaw funkcję grilla.
Cukinię pokrój na ćwiartki a
cebulę w krążki. Użyj takiej patelni którą można włożyć do piekarnika. Podsmaż
cukinię i
cebulę na
oleju lub
oliwie do smażenia aż staną się szkliste.
Pomidory zalej wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Wkrój je do
cukinii. Smaż chwilę.
Jajka wybij do miski dodaj
mleko,
zioła i
pieprz. Z
solą ostrożnie-
feta i
parmezan są słone. Wlej
jajka na patelnię. Delikatnie pomieszaj. Smaż chwilę bez mieszania żeby masa od
spodu się ścięła. Dodaj pokrojoną w kostkę
fetę i posyp
parmezanem. Patelnię włóż do piekarnika i zapiekaj 15 minut aż wierzch lekko się przypiecze.Smacznego!