ßßß Cookit - przepis na Frittata z cukinią i fetą

Frittata z cukinią i fetą

nazwa

Wykonanie

Póki co u mnie trwa sezon na cukinie. Dostaję jej dość sporo od teścia z działki. Nie sposób wiecznie smażyć placki z cukinii :P A że bardzo lubię wszelkiego rodzaju omlety to frittata szczególnie przypadła mi do gustu. Można dodać do niej warzywa które właśnie ma się pod ręką (a także mięso/ wędliny/ryby) i tylko od nas zależy co znajdzie się w środku (ze swojej strony polecam dużo ziół). Czyli kolejny plus:)To naprawdę niezbyt skomplikowane a bardzo smaczne danie.
Frittata jest znakomita również na zimno:)
Składniki (orientacyjnie):
1 średnia cukinia
4 pomidory
duża cebula
8 jajek
ok. pół szklanki mleka
pół opakowania sera feta (można dodać całe)
parmezan (niekoniecznie)
pieprz
sól
tymianek
oregano
koperek
majeranek
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, nastaw funkcję grilla. Cukinię pokrój na ćwiartki a cebulę w krążki. Użyj takiej patelni którą można włożyć do piekarnika. Podsmaż cukinię i cebulę na oleju lub oliwie do smażenia aż staną się szkliste. Pomidory zalej wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Wkrój je do cukinii. Smaż chwilę. Jajka wybij do miski dodaj mleko, zioła i pieprz. Z solą ostrożnie- feta i parmezan są słone. Wlej jajka na patelnię. Delikatnie pomieszaj. Smaż chwilę bez mieszania żeby masa od spodu się ścięła. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę i posyp parmezanem. Patelnię włóż do piekarnika i zapiekaj 15 minut aż wierzch lekko się przypiecze.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2013/08/frittata-z-cukinia-i-feta.html