Wykonanie
Mało jest chyba osób, które nie lubią tej potrawy i ja też nie ukrywam mojej sympatii do niej. Za każdym razem staram się podać ją jakoś inaczej (zboczenie blogowe??? :-D).Próbowałem więc wersji typowo
mięsnej,
grzybowo-szpinakowej, warzywnej, a tym razem pełnej
mięsa w aromatycznym
pomidorowym sosie oraz delikatnej, sycącej
ricotty. Muszę przyznać, że ta wersja jest szczególnie pyszna i wilgotna, a co ciekawe robiona bez beszamelu. Ja przygotowałem ją z chłodzonych płatów
makaronu, ale bez problemu można użyć suszonych, pamiętając o obgotowaniu ich we wrzątku.Zdecydowanie zachęcam Was do samodzielnego
mielenia mięsa. Tylko wówczas macie pojęcie o tym co jecie, bo zapewniam Was, że w gotowym
mięsie mielonym tego
mięsa jest niewiele.
Składniki (4 porcje - foremka o wymiarach 25x18):2 ząbki
czosnku1
cebula100 g
marchewki100 g
selera naciowego400 g
mięsa mielonego (mieszanego)1 puszka
pomidorów (w kawałkach)2 łyżki
koncentratu pomidorowego200 ml
bulionu drobiowego400 g
ricotty150 g startego
parmezanu1 duże
jajko2 kulki
mozzarelli200 g płatów lasagne (najlepiej świeżych)ok. 50 g
masłaoliwa z oliwek - do smażenia2 łyżki posiekanych liści
bazyliigarść liści
bazylii (do podania)
sól,
pieprz,
cukier - do smaku
Cebulę,
czosnek,obraną
marchew i gałązki
selera pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzanej
oliwie podsmażyć
mięso. Dodać warzywa i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać przecier, dokładnie wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać puszkę
pomidorów,
bulion i dusić na małym ogniu przez 25 minut. Doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Ser ricotta, 100 g
parmezanu,
jajko i
bazylię wymieszać w misce, doprawić
solą i
pieprzem.
Mozzarellę pokroić w cienkie plastry.Formę żaroodporną natłuścić lekko
masłem. Na dnie ułożyć warstwę sosu
mięsnego i nakryć płatem
makaronu. Na to ułożyć warstwę masy serowej i nakryć plastrami
mozzarelli. I znów
makaron,
mięso,
makaron, masa serowa,
mozzarella i
makaron. Na wierzchu powinna być warstwa
mięsa,
mozzarelli i reszta
parmezanu.Całość posypać rozdrobnionymi kawałkami
masła i piec w piekarniku przez ok. 50 minut. Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni nakryć formę folią aluminiową.Po wyjęciu z pieca odstawić na 10 minut, kroić i podawać na talerzach przybrane świeżymi listkami
bazylii.Smacznego :-)
Inspiracja: Kochen. Die neue digitale Schule.