ßßß Cookit - przepis na Lasagne z mięsem i ricottą

Lasagne z mięsem i ricottą

nazwa

Wykonanie

Mało jest chyba osób, które nie lubią tej potrawy i ja też nie ukrywam mojej sympatii do niej. Za każdym razem staram się podać ją jakoś inaczej (zboczenie blogowe??? :-D).
Próbowałem więc wersji typowo mięsnej, grzybowo-szpinakowej, warzywnej, a tym razem pełnej mięsa w aromatycznym pomidorowym sosie oraz delikatnej, sycącej ricotty. Muszę przyznać, że ta wersja jest szczególnie pyszna i wilgotna, a co ciekawe robiona bez beszamelu. Ja przygotowałem ją z chłodzonych płatów makaronu, ale bez problemu można użyć suszonych, pamiętając o obgotowaniu ich we wrzątku.
Zdecydowanie zachęcam Was do samodzielnego mielenia mięsa. Tylko wówczas macie pojęcie o tym co jecie, bo zapewniam Was, że w gotowym mięsie mielonym tego mięsa jest niewiele.
Składniki (4 porcje - foremka o wymiarach 25x18):
2 ząbki czosnku
1 cebula
100 g marchewki
100 g selera naciowego
400 g mięsa mielonego (mieszanego)
1 puszka pomidorów (w kawałkach)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml bulionu drobiowego
400 g ricotty
150 g startego parmezanu
1 duże jajko
2 kulki mozzarelli
200 g płatów lasagne (najlepiej świeżych)
ok. 50 g masła
oliwa z oliwek - do smażenia
2 łyżki posiekanych liści bazylii
garść liści bazylii (do podania)
sól, pieprz, cukier - do smaku
Cebulę, czosnek,obraną marchew i gałązki selera pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso. Dodać warzywa i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać przecier, dokładnie wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać puszkę pomidorów, bulion i dusić na małym ogniu przez 25 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ser ricotta, 100 g parmezanu, jajko i bazylię wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
Formę żaroodporną natłuścić lekko masłem. Na dnie ułożyć warstwę sosu mięsnego i nakryć płatem makaronu. Na to ułożyć warstwę masy serowej i nakryć plastrami mozzarelli. I znów makaron, mięso, makaron, masa serowa, mozzarella i makaron. Na wierzchu powinna być warstwa mięsa, mozzarelli i reszta parmezanu.
Całość posypać rozdrobnionymi kawałkami masła i piec w piekarniku przez ok. 50 minut. Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni nakryć formę folią aluminiową.
Po wyjęciu z pieca odstawić na 10 minut, kroić i podawać na talerzach przybrane świeżymi listkami bazylii.
Smacznego :-)
Inspiracja: Kochen. Die neue digitale Schule.
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/04/lasagne-z-miesem-i-ricotta.html