ßßß
Składniki (4 porcje - foremka o wymiarach 25x18):2 ząbki czosnku1 cebula100 g marchewki100 g selera naciowego400 g mięsa mielonego (mieszanego)1 puszka pomidorów (w kawałkach)2 łyżki koncentratu pomidorowego200 ml bulionu drobiowego400 g ricotty150 g startego parmezanu1 duże jajko2 kulki mozzarelli200 g płatów lasagne (najlepiej świeżych)ok. 50 g masłaoliwa z oliwek - do smażenia2 łyżki posiekanych liści bazyliigarść liści bazylii (do podania)sól, pieprz, cukier - do smaku
Cebulę, czosnek,obraną marchew i gałązki selera pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso. Dodać warzywa i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać przecier, dokładnie wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać puszkę pomidorów, bulion i dusić na małym ogniu przez 25 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ser ricotta, 100 g parmezanu, jajko i bazylię wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry.Formę żaroodporną natłuścić lekko masłem. Na dnie ułożyć warstwę sosu mięsnego i nakryć płatem makaronu. Na to ułożyć warstwę masy serowej i nakryć plastrami mozzarelli. I znów makaron, mięso, makaron, masa serowa, mozzarella i makaron. Na wierzchu powinna być warstwa mięsa, mozzarelli i reszta parmezanu.Całość posypać rozdrobnionymi kawałkami masła i piec w piekarniku przez ok. 50 minut. Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni nakryć formę folią aluminiową.Po wyjęciu z pieca odstawić na 10 minut, kroić i podawać na talerzach przybrane świeżymi listkami bazylii.Smacznego :-)
Inspiracja: Kochen. Die neue digitale Schule.