ßßß
składniki na 8 słusznych porcji:- 1 łyżka oliwy- 1 szkl posiekanej cebuli- 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku- 0,5kg mielonego mięsa- 2 puszki krojonych pomidorów (po 400g)- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (u nas z bazylią)- 2 łyżki suszonej bazylii- 2 łyżeczki cukru- sól i pieprz- kilka kropli Tabasco- 2 łyżeczki suszonego oregano- 1 liść laurowy- 1 łyżeczka pokruszonych płatków chili- 15 płatków makaronu lasagne (u nas 12)- 850g sera ricotta- 1 szkl tartego parmezanu (ok. 80g)- 300g mrożonego szpinaku (rozmrożonego i odciśniętego)- 2 jajka- 5 szkl tartej mozzarelli (ok. 600g - u nas mniej)W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić cebulę z czosnkiem i smażyć do zeszklenia. Włożyć mięso, rozdrobnić drewnianą łyżką. Smażyć, często mieszając, 5-7 minut, aż mięso będzie gotowe. Dodać pomidory, koncentrat, bazylię, sól i pieprz, Tabasco, cukier, oregano, liść laurowy i chili. Wymieszać, przykryć garnek i dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach sos powinien lekko zgęstnieć. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Wyjąć liść laurowy.[W przepisie każą ugotować płaty makaronu, ja tego nie zrobiłam i bardzo dobrze, bo przez tyle czasu w piekarniku sam się ugotował]W dużej misce wymieszać ricottę z 3/4 szkl parmezanu. Dodać szpinak, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Na koniec wbić jajka i wymieszać.Na dnie naczynia żaroodpornego o wymiarach 33x22 rozprowadzić 1/2 szkl sosu i ułożyć 5 płatów makaronu. [Nasze naczynie ma 18x30cm i układaliśmy po 4, nachodzące na siebie płaty]. Na makaronie rozsmarować połowę masy z ricottą. Posypać 2 szkl mozzarelli. Na wierzchu rozprowadzić 1 1/2 szkl sosu. Powtórzyć wszystkie warstwy: 5 (lub 4) płaty ciasta, reszta masy z ricottą, 2 szkl mozzarelli i 1 1/2 szkl sosu. Na warstwie sosu ułożyć pozostałe płaty lasagne, posmarować resztą sosu i posypać ostatnią szklanką mozzarelli i 1/4 szkl parmezanu.Rozgrzać piekarnik do 180°C. Naczynie z lasagne przykryć folią aluminiową (my przykryliśmy po prostu przykrywką, bo już nam trochę składniki wystawały ponad powierzchnię), piec 40 minut (u nas 50), po czym odkryć i dopiekać jeszcze 40-50 (u nas 30), aż rozgrzana powierzchnia potrawy zacznie skwierczeć.Przed podaniem odstawić lasagne na 15 minut.
źródło: "Mam natchnienie na jedzenie, książka kucharska Garfielda" Barbara Albright*Gabrysiowi