Wykonanie
Składniki4 - 6 porcji1
kurczak o wadze 2 kgDo natarcia:
sól i świeżo zmielony
pieprz1 łyżeczka
suszonego estragonu1 łyżeczka
czerwonej papryki w proszku wędzonej lub słodkiej30 g roztopionego
masłaDo nadzienia:1/2
cytryny1/2
cebuligałązka
natki pietruszki i gałązka
rozmarynu, kilka gałązek
tymianku (wszystkie
zioła lub wybrane)Dodatki, np.2
czerwone papryki, oczyszczone z gniazd nasiennych, podzielone na ćwiartki6 małych
ziemniaków, obranych, ugotowanych w osolonej wodzie i odcedzonych1 łyżeczka
suszonego oregano2 łyżki
oliwy extra verginePrzygotowanie
Kurczaka przed pieczeniem należy wyjąć wcześniej z lodówki aby się ocieplił w temperaturze pokojowej. Przygotować brytfankę lub wyższą formę żaroodporną. Na dno położyć metalową kratkę (taką jak pod czajnik) lub użyć gotowej formy z kratką. Jeśli nie mamy kratki możemy użyć pokrojonych
marchewek i na nich ułożyć
kurczaka.Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Kurczaka wysmarować
solą i
pieprzem,
estragonem oraz
czerwoną papryką. Do środka włożyć ćwiartki
cytryny z ponacinaną skórką lub podziurawioną widelcem oraz
cebulę, gałązki
natki,
rozmarynu i
tymianku. Nogi
kurczaka związać sznurkiem, całość polać i wysmarować roztopionym
masłem.
Kurczaka położyć na jednym
boku na kratce w brytfance, wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Przewrócić
kurczaka na drugi bok i piec przez następne 25 minut. Wyjąć naczynie z
kurczakiem, wylać wytopiony tłuszcz. Ułożyć z powrotem
kurczaka na kratce w naczyniu (lub na marchewkach), tym razem piersiami do góry. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 55 minut. Cały czas
kurczaka pieczemy bez przykrycia.Na pół godziny przed końcem pieczenia do naczynia z
kurczakiem włożyć
paprykę i ugotowane
ziemniaki, doprawione
solą,
pieprzem,
suszonym oregano i wysmarowane
oliwą extra vergine. Przed włożeniem warzyw można zlać z naczynia wytopiony z
kurczaka tłuszcz (cały lub połowę). Wyjąć z piekarnika i odczekać 15 minut przed pokrojeniem
kurczaka na porcje.Propozycja podania
roszponka lub
sałata ze
śmietaną lub
jogurtem i
pomidorkami koktajlowymi
cytrynowy winegret z różowym
pieprzem: posiekane 2 fileciki
anchois, drobno starte 2 ząbki
czosnku, drobno posiekana skórka z 1/4
cytryny, sok z 1/3
cytryny, 3 łyżki rozgniecionych ziarenek różowego
pieprzu, 1/4 szklanki
oliwy extra vergine, świeże
zioła np. 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki lub
tymianku, świeżo zmielony
czarny pieprz (wszystkie składniki wymieszać w miseczce).WskazówkiMożna przygotować z dowolnymi dodatkami, np
pieczarkami,
cukinią w kawałkach - dodanymi do naczynia z
kurczakiem na pół godziny przed końcem pieczenia.Każde dodatkowe 1/2 kg
kurczaka pieczemy dodatkowe 20 minut, dodając po 5 minut na każdy bok a resztę na piersi.
