Wykonanie

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad dla całej rodziny to pieczony
kurczak wydaje się idealnym rozwiązaniem. Można dodać do niego kilka warzyw i za jednym zamachem mamy
kurczaka wraz z dodatkami. Polecam to danie bo nie wymaga ono wielu umiejętności w kuchni i jest relatywnie ekonomiczne. Na pewno większość składników macie w swoich kuchennych zapasach.Pamiętam, że kiedyś upieczenie jakiegokolwiek drobiu w całości było dla mnie wyzwaniem. Jeżeli Wy również macie obawy do tego typu dań to polecam zapoznać się z poniższym przepisem. Krok po kroku starałam się opisać cały proces pieczenia
kurczaka.Składniki:
tuszka z
kurczaka o wadze około 1,9-2 kg2 łyżki
oleju lub rozpuszczonego
masłałyżeczka
suszonego estragonułyżeczka
słodkiej papryki1 mała
cebulagałązka
natki pietruszkigałązka
rozmarynu2
czerwone papryki8 niewielkich,nieobranych
ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
sólświeżo mielony
czarny pieprzsok z połowy
cytrynyPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy
solą i
pieprzem czarnym.
Olej mieszamy ze
słodką papryką i
estragonem. Nacieramy nim
kurczaka.
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Razem z
natką pietruszki i
rozmarynem faszerujemy nią
kurczaka. Zaszywamy wykałaczkami a przy pomocy sznurka zawiązujemy nogi.
Kurczaka układamy na blasze z kratką do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,5 godziny.Zlewamy wytopiony tłuszcz a w jego miejsce układamy przekrojone na pół
ziemniaki (lub całe jeżeli były małe) oraz pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną
paprykę.
Kurczaka zdejmujemy z kratki i układamy na warzywach. Całość skrapiamy
sokiem z cytryny (zarówno
mięso, jak i warzywa). Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 30-40 minut.