ßßß
Jeżeli nie macie pomysłu na obiad dla całej rodziny to pieczony kurczak wydaje się idealnym rozwiązaniem. Można dodać do niego kilka warzyw i za jednym zamachem mamy kurczaka wraz z dodatkami. Polecam to danie bo nie wymaga ono wielu umiejętności w kuchni i jest relatywnie ekonomiczne. Na pewno większość składników macie w swoich kuchennych zapasach.Pamiętam, że kiedyś upieczenie jakiegokolwiek drobiu w całości było dla mnie wyzwaniem. Jeżeli Wy również macie obawy do tego typu dań to polecam zapoznać się z poniższym przepisem. Krok po kroku starałam się opisać cały proces pieczenia kurczaka.Składniki:tuszka z kurczaka o wadze około 1,9-2 kg2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masłałyżeczka suszonego estragonułyżeczka słodkiej papryki1 mała cebulagałązka natki pietruszkigałązka rozmarynu2 czerwone papryki8 niewielkich,nieobranych ziemniaków ugotowanych w osolonej wodziesólświeżo mielony czarny pieprzsok z połowy cytrynyPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem czarnym. Olej mieszamy ze słodką papryką i estragonem. Nacieramy nim kurczaka.Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Razem z natką pietruszki i rozmarynem faszerujemy nią kurczaka. Zaszywamy wykałaczkami a przy pomocy sznurka zawiązujemy nogi. Kurczaka układamy na blasze z kratką do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,5 godziny.Zlewamy wytopiony tłuszcz a w jego miejsce układamy przekrojone na pół ziemniaki (lub całe jeżeli były małe) oraz pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę. Kurczaka zdejmujemy z kratki i układamy na warzywach. Całość skrapiamy sokiem z cytryny (zarówno mięso, jak i warzywa). Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 30-40 minut.