Wykonanie
Składniki2 - 3 porcje8 nóżek
kurczakasól1 duża
cebula, pokrojona na ósemki2 ząbki
czosnku, obrane i przekrojone na połówki1 opakowanie kremowego
serka śmietankowego (np. Philadelphia)8 kawałeczków (po 2 - 3 cm) świeżego
rozmarynu8 łyżek
oleju roślinnegoDodatki: np.
mash z
ziemniaków, przepis znajduje się tutajPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego położyć kawałki
cebuli i
czosnek. Nóżki umyć, osuszyć, oprószyć
solą, każde wysmarować 1 łyżką
oleju. Pod skórkę włożyć po 1 płaskiej łyżce
serka oraz po kawałku
rozmarynu.Udka ułożyć na
cebuli, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia w środkowej jego części przez około 60 - 70 minut. Ja piekłam najpierw przez 50 minut, następnie zostawiłam jeszcze udka w stygnącym, zamkniętym piekarniku na kolejne 15 minut.Możesz sprawdzić widelcem czy
mięso ładnie odchodzi już od kości. Pod koniec pieczenia można też raz polać po udkach powstałymi
sokami z dna naczynia.