Wykonanie

Przyznam się, że nie miałam wcześniej okazji piec
kurczaka, zawsze gdy miałam całego
kurczaka to musiał być rosół. Ale już od jakiegoś czasu krążyła mi ta myśl po głowie, no i w
sieci natknęłam się na przepisy
kurczaka pieczonego na butelce, co bardzo mnie zaintrygowało. Ale to zostawiam na inny dzień :). W każdym bądź razie piekłam w ceramicznym naczyniu i wyszedł naprawdę dobry - soczysty i aromatyczny, dlatego też chcę się podzielić z
Wami tym przepisem. A do tego
ziemniaki w skórce obtoczone w
tymianku ..... bardzo dobrany duet. Co więcej, odlałam cały sok
spod kurczaka i
ziemniaków i tym sosem polewaliśmy
mięso -
masło nadało temu sosowi niepowatarzalny smak.Składniki:1
kurczak (ok.1,5 kg)100 g
masła5 ząbków
czosnku2 łyżeczki świeżego
rozmarynuok. 20
ziemniaków2 łyżki
oliwy1 łyżka suszonego
tymiankusólWykonanie:
Kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć i można zacząć przygotowywać
rozmarynowe masełko. Miękkie
masło zmiksować z drobno posiekanym
rozmarynem, ząbkiem
czosnku i
solą. Tak przygotowanym
masełkiem natrzeć dokładnie
kurczaka, i nie przejmujcie się jeżeli
masło nie będzie się chciało wetrzeć w skórkę, po prostu zostawcie na wierzchu
kurczaka (tak jak ja to zrobiłam na zdjęciu) kawałki
masła. Najlepiej zastosować bardzo miękkie
masło i problem z głowy.
Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć (ja nie obierałam) i pokroić na połówki lub ćwiartki. Wymieszać
oliwę z
tymiankiem i szczyptą
soli i wymieszać dokładnie z
ziemniakami. Do naczynia żaroodopornego na samo dno wyłożyć
ziemniaki, powsadzać
między nimi 4 ząbki
czosnku i na wierzch położyć naszego
kurczaka - związać mu nogi. Na wierzch można dodatkowo położyć gałązki
rozmarynu - przykryć pokrywką. Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 190C. Ja piekłam 2h, ale uwaga u mnie pokrywka się nie domykała ze względu na zawartość :) .A
mięso sprawdzałam termometrem czy jest gotowe, powinno osiągnąć temperaturę 70 C. W międzyczasie polewamy kilkakrotnie
kurczaka sokiem z pieczenia. 20 minut przed końcem odkryć pokrywkę i przyrumienić
kurczaka z wierzchu.