ßßß Cookit - przepis na Smażona pierś kaczki z tłuczonymi ziemniakami

Smażona pierś kaczki z tłuczonymi ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Widzieliście co dzieje się za oknem? Obiecałam sobie, że nie będę narzekać na pogodę. Nie przeszkadza mi upał, nie przeszkadza deszcz ale strasznie nie lubię śniegu. Gdy na co dzień korzystałam w dużej mierze z komunikacji miejskiej śnieg nie był taki straszny. Gdy jednak każdy dzień o 8 rano zaczynam od odśnieżania. Gdy już dochodzę do końca okazuje się, że napadało znowu tyle, że powinnam zacząć od nowa. Wrrrr…. nawet kawa w termokubku nie pomaga. Poranną podróż samochodem od jakiegoś czasu wspieram również batonikami. Trochę pomaga. Samopoczuciu, nie biodrom.
Ale ja nie o tym chciałam dzisiaj. Dzisiaj będzie o kaczce. Tak się złożyło, że to 3 wersja kaczych piersi w mojej kuchni od tygodnia. Do publikacji wybrałam akurat te bo są… banalne! Usłyszałam ostatnio, że kaczki to się trzeba bać. Bo mięso trudne, bo nie wiadomo jak, nie wiadomo z czym to się je… Cóż, wersji zafoliowanej w sklepie ja się nie boję. Bardziej takiej żywej bo to pogonić może. Dziobnąć? Kacze mięso uwielbia przyprawy kuchni staropolskiej – jałowiec, rozmaryn, tymianek, czarny pieprz również żurawinę, czosnek. I tak zwykle ją przygotowuję. Prosto i szybko. Ważne jest aby wcześniej dobrze ponacinać skórę i dać jej czas w marynacie. W smaku? Bajka!
Składniki:
2 piersi kacze
2-3 ząbki czosnku
3-5 ziaren jałowca
3 ziarna czarnego pieprzu
Kilka igiełek rozmarynu
Szczypta soli
Łyżeczka oleju
W moździerzu rozcieramy ziarenka jałowca i czarnego pieprzu. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz olej. Mieszamy i odstawiamy.
Piersi myjemy, osuszamy. Odcinamy nadmiar skóry a przy pomocy pincety wyskubujemy resztki piór. Na wierzchu skóry przy użyciu ostrego noża nacinamy kratkę (przecinamy skórę aż do mięsa, ale nie nacinamy mięsa). Solimy i zalewamy marynatą z moździerza. Dokładnie wszystko mieszamy tak aby mięso pokryło się smakiem. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce przykryte ściereczką (aby mięso nie obeschło).
Na rozgrzaną patelnię układamy piersi skórą do dołu. Smażymy na złoty kolor i obracamy. Czynność powtarzamy do momentu aż mięso będzie miało pożądaną przez nas gotowość.
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Ja dodatkowo dodałam do nich 2 łyżki masła i rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/smazona-piers-kaczki-tluczonymi-ziemniakami