Wykonanie
Pieczone
ziemniaki to jeden z tych dodatków, które na moim talerzu można spotkać bardzo często. Kiedyś – za dzieciaka, były nim frytki. Potrafiłam je jeść dosłownie ze wszystkim. Zdecydowanym minusem przygotowywania
ziemniaków z piekarnika jest czas. Komu by się chciało codziennie godzinę piec ziemniaki??Dlatego zainspirowana programem kulinarnym w tv postanowiłam podrzucić Wam przepis na oszukane pieczone
ziemniaki. Prosty i szybki sposób przygotowania tego wspaniałego dania. Idealnie nadają się do
steków, na które przepis podawałam ostatnio.
Składniki:około 1kg
ziemniakówkilka gałązek
rozmarynułyżeczka
papryki słodkiej2-3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soliłyżka
oleju do smażeniaWyszorowane
ziemniaki pokroić w kostkę (nie trzeba ich obierać). Wielkość kosteczek zależy od Was (u mnie około 1x1cm). Zalewamy
wodą i zagotowujemy.
Wodę solimy. Gotujemy do momentu aż
ziemniaki będą miękkie (nóż wchodzi w nie miękko ale nie rozpadają się). Przecedzamy.
Ziemniaki przekładamy na rozgrzaną patelnię z
olejem. Dodajemy drobno posiekany
czosnek,
paprykę i listki
rozmarynu. Smażymy na złoty kolor co jakiś czas mieszając. Doprawiamy
solą i
pieprzem.