Zapiekane ziemniaki z parmezanem

nazwa

Wykonanie

sobota, 4 Luty 2017, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Zapiekane ziemniaki z parmezanem, czosnkiem i tymiankiem. Uwierzcie mi, smakują jeszcze lepiej niż wyglądają 😉
Składniki:
3 łyżki rozpuszczonego masła
3 łyżki startego parmezanu
łyżeczka sproszkowanego czosnku
łyżeczka tymianku
płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
około 10 średniej wielkości ziemniaków
Formę na babeczki smarujemy olejem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Najlepiej zrobić to szatkownicą do kapusty lub w robocie kuchennym. Jeśli nie macie ani jednego ani drugiego, to musicie dobrze naostrzyć nóż i pokroić.
W misce mieszamy starty parmezan, czosnek, tymianek, sól i pieprz. Wrzucamy pokrojone ziemniaki do miski, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy z resztą składników.
Układamy ziemniaki w foremce i wkładamy do piekarnika na około 50 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy w foremce na 5 minut, następnie wyjmujemy i podajemy. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/salatki/zapiekane-ziemniaki-z-parmezanem