Wykonanie
Pieczone kacze piersi to u mnie w domu przykład niedzielnego obiadu. Staram się za każdym razem przygotowywać je w inny sposób. Obecnie
mięso kacze jest uznawane za jedno ze szlachetniejszych. Ważne jest aby umieć je dobrze przygotować. Poniżej przedstawiam przepis na bardzo proste wykorzystanie całego dobrodziejstwa kaczych piersi. Chrupiąca skórka, soczyste
mięso oraz genialny tłuszcz. Myślę, że jeżeli chociaż raz posmakujesz tego dania będziesz do niego wracać cały czas.
Składniki (dla 2 osób):2 piersi kacze4-6
ziemniaków (najlepiej odmiany do pieczenia)4 ząbki
czosnku4 gałązki świeżego
rozmarynusól i
pieprz czarny do smakuPiekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.Przygotowujemy dużą, głęboką patelnię lub garnek, który można włożyć do piekarnika. Kacze piersi myjemy, osuszamy i nacinamy skórę kilkoma równoległymi nacięciami aż do poziomu
mięsa.
Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę lub plasterki. Dwie gałązki
rozmarynu obrywamy z liści.
Czosnkiem i
rozmarynem nacieramy kacze
mięso i odstawiamy.Na niewielkim ogniu stawiamy patelnię. Na średnio rozgrzaną wkładamy
mięso skórą do dołu. Smażymy aż skóra nabierze brązowo-złotego koloru. Wyłączamy ogień i przekładamy
mięso na drugą stronę (ale już nie smażymy).
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 1x1cm. Układamy na około kaczych piersi. Całość obkładamy pozostałymi gałązkami
rozmarynu. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy bez przykrycia przez 10 minut w 200 stopniach. Następnie redukujemy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 45-50 minut. Co jakiś czas mieszamy
ziemniaki.Podajemy np z karmelizowaną
marchewką.