ßßß
Pieczony kurczak z tego przepisu to według mnie jeden z najlepszych dań na niedzielny obiad. Recepturę znalazłam w książce Jamie’go Oliver’a „Gotuj sprytnie jak Jamie” . Sekret soczystego mięsa i wspaniałego smaku według Jamie’go tkwi w cytrynie, którą najpierw obgotowujemy z ziemniakami a następnie pieczemy wraz z kurczakiem. Dzięki temu kurczak jednocześnie gotuje się w środku i opieka na zewnątrz. Oprócz przepisu na pieczonego kurczaka Jamie proponuje opiekane ziemniaczki oraz zapiekane w pomarańczach marchewki.
„Gotuj sprytnie z Jamie” to moja ulubiona jego książka. Przepisy są proste, szybkie i w zasadzie idealnie nadają się na rodzinne obiady. Do każdego przepisu dodane są wskazówki do czego można wykorzystać pozostałe po obiedzie resztki (w tym np. korpus upieczonego kurczaka).Przepis w zasadzie w niezmienionej formie, chociaż nieco uproszczonej znajdziecie poniżej. Oprócz dodatków, które ja zaserwowałam w oryginalnym przepisie znajdziecie również przepis na szybki sos i sałatkę z zielonego groszki i włoskiej kapusty.Składniki (dla 4 osób):1 kg ziemniaków1 cytryna4 gałązki świeżego rozmarynu1 cały kurczak ok 1,8 kgoliwa500 g marchewek1 cebula2 kawałki masła1 pomarańcza2 gałązki świeżego tymianku (ja użyłam pół łyżeczki suszonego)2 duże ząbki czosnkusól i pieprz czarny do smakuPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni.W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Ziemniaki obieramy i kroimy na 4 ćwiartki. Wrzucamy do wrzątku wraz z wyszorowaną cytryną (w całości). Gotujemy przez 12 minut.Marchewki obieramy (obierki zachowujemy). Kroimy na 3 cm kawałki i przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego (tak aby marchewki zakryły jego dno). Na wierzch układamy po kawałku masło oraz startą skórkę z wyszorowanej wcześniej pomarańczy. Dodajemy cały sok z 1 pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy tymianek. Przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy na bok.Do dużego naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia wkładamy obierki z marchewki oraz cebulę pokrojoną na 4-6 części. Na wierzch kładziemy kurczaka natartego oliwą oraz solą i pieprzem. Nacieramy połową listków rozmarynu (można je wcześniej utrzeć w moździerzu).Ziemniaki odcedzamy. Przy pomocy szczypiec wyjmujemy cytrynę, nakłuwamy ją nożem i wkładamy do kurczaka. Naczynie z kurczakiem wędruje do piekarnika na 1 h 30 min. Garnek z ziemniakami po odcedzeniu wstrząsamy aby ziemniaki się nastroszyły i przekładamy je do 3 naczynia żaroodpornego lub małej blaszki. Skrapiamy obficie oliwą, dokładamy pozostały rozmaryn oraz rozgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.Naczynie z marchewką i ziemniakami wkładamy do piekarnika po upływie około 30 minut od momentu włożenia kurczaka. Ważne aby piekły się w tej samej co kurczak temperaturze przez godzinę.