Wykonanie
Pieczony
kurczak z tego przepisu to według mnie jeden z najlepszych dań na niedzielny obiad. Recepturę znalazłam w książce Jamie’go Oliver’a „Gotuj sprytnie jak Jamie” . Sekret soczystego
mięsa i wspaniałego smaku według Jamie’go tkwi w
cytrynie, którą najpierw obgotowujemy z
ziemniakami a następnie pieczemy wraz z
kurczakiem. Dzięki temu
kurczak jednocześnie gotuje się w środku i opieka na zewnątrz. Oprócz przepisu na pieczonego
kurczaka Jamie proponuje opiekane ziemniaczki oraz zapiekane w pomarańczach
marchewki.
„Gotuj sprytnie z Jamie” to moja ulubiona jego książka. Przepisy są proste, szybkie i w zasadzie idealnie nadają się na rodzinne obiady. Do każdego przepisu dodane są wskazówki do czego można wykorzystać pozostałe po obiedzie resztki (w tym np. korpus upieczonego
kurczaka).Przepis w zasadzie w niezmienionej formie, chociaż nieco uproszczonej znajdziecie poniżej. Oprócz dodatków, które ja zaserwowałam w oryginalnym przepisie znajdziecie również przepis na szybki sos i
sałatkę z
zielonego groszki i
włoskiej kapusty.Składniki (dla 4 osób):1 kg
ziemniaków1
cytryna4 gałązki świeżego
rozmarynu1 cały
kurczak ok 1,8 kg
oliwa500 g
marchewek1
cebula2 kawałki
masła1
pomarańcza2 gałązki świeżego
tymianku (ja użyłam pół łyżeczki suszonego)2 duże ząbki
czosnkusól i
pieprz czarny do smakuPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni.W garnku zagotowujemy osoloną
wodę.
Ziemniaki obieramy i kroimy na 4 ćwiartki. Wrzucamy do wrzątku wraz z wyszorowaną
cytryną (w całości). Gotujemy przez 12 minut.
Marchewki obieramy (obierki zachowujemy). Kroimy na 3 cm kawałki i przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego (tak aby
marchewki zakryły jego dno). Na wierzch układamy po kawałku
masło oraz startą skórkę z wyszorowanej wcześniej
pomarańczy. Dodajemy cały sok z 1
pomarańczy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Na wierzch posypujemy
tymianek. Przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy na bok.Do dużego naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia wkładamy obierki z
marchewki oraz
cebulę pokrojoną na 4-6 części. Na wierzch kładziemy
kurczaka natartego
oliwą oraz
solą i
pieprzem. Nacieramy połową listków
rozmarynu (można je wcześniej utrzeć w moździerzu).
Ziemniaki odcedzamy. Przy pomocy szczypiec wyjmujemy
cytrynę, nakłuwamy ją nożem i wkładamy do
kurczaka. Naczynie z
kurczakiem wędruje do piekarnika na 1 h 30 min. Garnek z
ziemniakami po odcedzeniu wstrząsamy aby
ziemniaki się nastroszyły i przekładamy je do 3 naczynia żaroodpornego lub małej blaszki. Skrapiamy obficie
oliwą, dokładamy pozostały
rozmaryn oraz rozgniecione ząbki
czosnku. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Naczynie z
marchewką i
ziemniakami wkładamy do piekarnika po upływie około 30 minut od momentu włożenia
kurczaka. Ważne aby piekły się w tej samej co
kurczak temperaturze przez godzinę.