Wykonanie
Niezbędne produkty:1 kg
ziemniaków4 duże
buraki12
cebulek mini4 duże
marchewki1 główka
czosnku1
filet z dorsza1 filet z
łososia1
cytrynaPrzyprawy:
gałka muszkatołowa,
pieprz biały i czarny,
tymianek,
rozmarynPo dość długiej przerwie wracam z przepisem na warzywa pieczone z
dorszem a właściwie z
rybami bo do
dorsza przyplątał się
łosoś.Warzywa pieczone na „pół twardo” smakują kilkukrotnie lepiej od rozgotowanych dlatego polecam pilnować zegarka podczas przygotowywania tej propozycji.Kilka
razy robiliśmy już to danie bez dodatku ryb. Same warzywa pieczone w ten sposób są bardzo dobre i doskonale wpisują się w obiad bez
mięsa.Wszystkie warzywa kroimy na równej wielkości kawałki, żeby upiekły się w tym samym czasie.Zaczynamy od doprawienia
ryby solą i
pieprzem, a następnie po obłożeniu plasterkami
cytryny odstawiamy na bok. Zabezpiecza to
rybę przed wyschnięciem w trakcie pieczenia.Do
dorsza dokupiłem kawałek
łososia, bo dzieci nie chcą się przekonać, że inne
ryby mogą być nawet smaczniejsze, a na pewno są ciekawą odmianą.
Następnie przystępujemy do obrania i doprawienia
ziemniaków.
Ziemniaki doprawiłem utartymi w moździerzu
tymiankiem i
rozmarynem oraz doprawiłem
solą i
pieprzem.
Wstawiamy
ziemniaki do nagrzanego piekarnika i zabieramy się za
marchewkę. To celowy zabieg bo wszystkie warzywa
poza ziemniakami powinny być al dente. Jedynie
ziemniaki lubię dobrze ugotowane.Po około 5 minutach które spędziłem na obraniu
marchewki dodajemy i ją do naczynia.
Tyle samo minut zajęło mi obranie
cebulek i
czosnku. Oczywiście
cebulki mini można zastąpić zwykłymi
cebulami pokrojonymi na ćwiartki a
czosnku nie trzeba obierać z łupinek. Wspaniale jest później na talerzu wycisnąć sobie takie upieczony ząbek.
W ostatnim kroku kroimy i dodajemy
buraki. One również powinny być pokrojone w ćwiartki żeby wielkością nie wyróżniać się od pozostałych warzyw.
Do obierania
buraków warto włożyć gumowe rękawiczki.Ostatecznie od włożenia
ziemniaków do piekarnika minęło około 15 minut kiedy dodałem
buraki.Po około 15 minutach do piekarnika dołożyłem
rybę.Korzystając z okazji, pokruszyłem nad warzywami 2-3 łyżki
masła klarowanego.
Pełen zestaw pozostał na kolejne 20 minut a ostatnie kilka minut piekarnik pracował w trybie termoobiegu.
Ryby po 15-20 minutach w piecu są upieczone ale nie suche. Na pewno dodatkowo pomaga w osiągnięciu tego efektu dodanie plasterków
cytryny.
Gotowe danie na talerzu polałem niewielką ilością
oliwy z oliwek.
SMACZNEGO!!!