ßßß



Wszystko zalać oliwą z oliwek i zblendować/zmiksować na sos.
Jagnięcinę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Mięso przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Comber ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na mięso wylać zielony sos i odstawić na bok, na min ½ godziny.
W tym czasie przygotować sos. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. W rondlu rozpuścić klarowane masło, dodać cebulę i rozmaryn, smażyć na małym ogniu przez kilka minut.
Dodać krem balsamiczny oraz porto.
Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i podgrzewać do czasu, aż sos osiągnie odpowiednią konsystencję.
Odcedzić cebulę i rozmaryn, delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C góra-dół. Wstawić mięso do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie jagnięcinę wyjąć i odstawić na kolejne 10 minut, żeby odpoczęła.
Przy użyciu ostrego noża, pokroić comber pomiędzy kośćmi na kotlety, podlać sosem porto i podawać. Kotleciki jagnięce z sosem porto podałam z towarzystwie kluskek śląskich w wersji mini.
Smacznego!