Wykonanie
Bardzo proste danie, ale dające podstawę do wielu modyfikacji i wariacji. Można podać takie warzywa jako dodatek do
ryby czy
mięsa. Ja tak upieczone pokroiłam na mniejsze części, dodałam pokrojony w kostkę upieczony
schab, garść świeżych liści
szpinaku i zabrałam do pracy. Co chwila ktoś zaglądał i pytał co to takiego ślicznego. Dodam jeszcze, że aromat podczas pieczenia jest niesamowity.
Składniki:1 mała
dynia butternut1 - 2
cebule3
marchewki1
pietruszka4 ziemniaczki4 ząbki
czosnku2 - 3 łyżki
oliwysól,
pieprz2 gałązki
rozmarynu1
cytrynaWykonanie:Warzywa umyć, obrać.
Dynię przekroić wzdłuż na pół i pokroić na 1 cm plastry (obierałam ją dopiero po pokrojeniu w plastry, bo tak jest wygodniej).
Marchewką i
pietruszkę pokroić na ćwiartki.
Ziemniaki,
cebulę i
cytrynę na ósemki. Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania (ja użyłam dwóch). Dodać obrane ząbki
czosnku. Obficie posolić i popieprzyć. Następnie polać
oliwą (można lekko przemieszać, aby
oliwa pokryła wszystkie warzywa). Na wierzch położyć gałązki
rozmarynu. Zapiekać około 35 - 40 minut w 200 stopniach.