Wykonanie
            Bardzo proste danie, ale dające podstawę do wielu modyfikacji i wariacji. Można podać takie warzywa jako dodatek do 
ryby czy 
mięsa. Ja tak upieczone pokroiłam na mniejsze części, dodałam pokrojony w kostkę upieczony 
schab, garść świeżych liści 
szpinaku i zabrałam do pracy. Co chwila ktoś zaglądał i pytał co to takiego ślicznego. Dodam jeszcze, że aromat podczas pieczenia jest niesamowity.

Składniki:1 mała 
dynia butternut1 - 2 
cebule3 
marchewki1 
pietruszka4 ziemniaczki4 ząbki 
czosnku2 - 3 łyżki 
oliwysól, 
pieprz2 gałązki 
rozmarynu1 
cytrynaWykonanie:Warzywa umyć, obrać. 
Dynię przekroić wzdłuż na pół i pokroić na 1 cm plastry (obierałam ją dopiero po pokrojeniu w plastry, bo tak jest wygodniej). 
Marchewką i 
pietruszkę pokroić na ćwiartki. 
Ziemniaki,
cebulę i 
cytrynę na ósemki. Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania (ja użyłam dwóch). Dodać obrane ząbki 
czosnku. Obficie posolić i popieprzyć. Następnie polać 
oliwą (można lekko przemieszać, aby 
oliwa pokryła wszystkie warzywa). Na wierzch położyć gałązki 
rozmarynu. Zapiekać około 35 - 40 minut w 200 stopniach.
