ßßß
SKŁADNIKI (dla 2 osób)2 dorady - po ok. 350 g każda(wypatroszone)1 cytryna2 ząbki czosnku3 łyżki oliwy z oliwek2 duże gałązki rozmarynu1 kg gruboziarnistej soli1 białkosól, pieprzPRZYGOTOWANIEDorady myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy skrzela i gałki oczne.Delikatnie doprawiamy w środku solą i pieprzem.Czosnek drobno siekamy i mieszamy z oliwą. Dodajemy posiekane listki rozmarynu.Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Połowę kroimy w plasterki, drugą w półplasterki.
Ryby faszerujemy oliwą z czosnkiem i ziołami i półplasterkami cytryny.Sól wysypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki wody i ubite na sztywno białko. Dokładnie mieszamy.Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy cienką warstwę soli, na której układamy ryby. Obkładamy je pozostałymi plasterkami cytryny.
Przykrywamy dokładnie resztą soli (głowy i ogony możemy zostawić odkryte).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez pół godziny.Po wyjęciu z piekarnika przy pomocy noża delikatnie obstukujemy sól przy krawędziach naczynia i usuwamy skorupę solną.
Oddzielamy mięso od skóry i kręgosłupa i podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego :)