Wykonanie
Dorada pieczona w
soli - to chyba najlepszy sposób na przygotowanie
ryby z pieca.Do pieczenia w
soli można użyć różnych gatunków ryb i ulubionych
ziół - za każdym razem
ryba może smakować trochę inaczej, Jedno jest pewne -
ryba pieczona w
soli jest zawsze idealnie upieczona, a jej
mięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana
cukinia,
papryka i
pomidorki) lub po prostu z kromką
chleba :)Polecam Wam bardzo takie pieczenie ryb.Jeśli raz spróbujecie - zachwycicie się na pewno!
SKŁADNIKI (dla 2 osób)2 dorady - po ok. 350 g każda(wypatroszone)1
cytryna2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek2 duże gałązki
rozmarynu1 kg gruboziarnistej
soli1
białkosól,
pieprzPRZYGOTOWANIEDorady myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy skrzela i gałki oczne.Delikatnie doprawiamy w środku
solą i
pieprzem.
Czosnek drobno siekamy i mieszamy z
oliwą. Dodajemy posiekane listki
rozmarynu.
Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Połowę kroimy w plasterki, drugą w półplasterki.
Ryby faszerujemy
oliwą z
czosnkiem i
ziołami i półplasterkami
cytryny.
Sól wysypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki
wody i ubite na sztywno
białko. Dokładnie mieszamy.Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy cienką warstwę
soli, na której układamy
ryby. Obkładamy je pozostałymi plasterkami
cytryny.
Przykrywamy dokładnie resztą
soli (głowy i ogony możemy zostawić odkryte).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez pół godziny.Po wyjęciu z piekarnika przy pomocy noża delikatnie obstukujemy
sól przy krawędziach naczynia i usuwamy skorupę
solną.
Oddzielamy
mięso od skóry i kręgosłupa i podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego :)