Wykonanie
Bardzo dużo zajęć sobie na dziś wyznaczyłam, a do tego wszystkie w obrębie domu, którego nie opuszczam z racji przeziębienia mojej córeczki... jakby go mało było, to jeszcze się rozwija - bo córcia zaczęła kasłać, jakby w orkiestrze grała! Ale zobaczymy, jutro do kontroli idziemy... A skoro czas wypełniłam dziś sobie po brzegi, to zdecydowałam się na szybkie dania, takie które robią się same ;-) A
łosoś nawet mojej córci smakuje, do tego
brązowy ryż,
sałatka z
kiełków... pycha....SKŁADNIKI400 g surowego fileta z
łososiaNa marynatę:1/2
cytryny2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka suszonego
rozmarynu1 łyżeczka
suszonego estragonu1 ząbek
czosnkusól,
pieprzCzosnek przeciskamy przez praskę, z
cytryny wyciskamy sok. Łączymy wszystkie składniki marynaty.
Łososia myjemy, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą i pieczemy przez 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg i funkcja grilla). Wychodzi fantastyczny - kruchy i soczysty... pyszny...