ßßß
Łosoś to obecnie bardzo popularna i dostępna w większości supermarketów ryba. Mimo specyficznej woni podczas smażenia/pieczenia jest pyszna. To idealna alternatywa na Wigilię dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. Łosoś ma też o wiele mnie ości i często sprzedawana jest już w postaci filetów. Pieczony łosoś może być daniem samym w sobie lub dodatkiem do makaronu.
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania Passive Time20 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania Passive Time20 minut 2 godziny
Łosoś pieczonyPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania Passive Time20 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania Passive Time20 minut 2 godzinySkładniki300 g łososia(filet lub dzwonek)1 szczypta soli1 łyżeczka rozmarynu(świeży lub suszony)1/2 łyżeczki mielonego pieprzu1 ząbek czosnku(rozdrobniony)2 łyżki oliwy z oliwek1/2 szt. cytryny(wyciśnięty sok)Porcje: porcjeSposób przygotowaniaŁososia umyć i osuszyć. Do naczynia wlać oliwę z oliwek oraz wyciśnięty sok z cytryny, następnie dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.Łososia polać przygotowanym sosem i odstawić na minimum godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc).Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra/dół) lub 180 stopni (termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łososia piec 20 - 25 minut (łosoś z silnie pomarańczowego koloru zmieni na różowo - białe).Share this Recipe