ßßß Cookit - przepis na Łosoś pieczony

Łosoś pieczony

nazwa

Wykonanie

Łosoś to obecnie bardzo popularna i dostępna w większości supermarketów ryba. Mimo specyficznej woni podczas smażenia/pieczenia jest pyszna. To idealna alternatywa na Wigilię dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. Łosoś ma też o wiele mnie ości i często sprzedawana jest już w postaci filetów. Pieczony łosoś może być daniem samym w sobie lub dodatkiem do makaronu.
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
2 porcje 10 minut
Czas gotowania Passive Time
20 minut 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
2 porcje 10 minut
Czas gotowania Passive Time
20 minut 2 godziny
Łosoś pieczony
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
2 porcje 10 minut
Czas gotowania Passive Time
20 minut 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
2 porcje 10 minut
Czas gotowania Passive Time
20 minut 2 godziny
Składniki
300 g łososia(filet lub dzwonek)
1 szczypta soli
1 łyżeczka rozmarynu(świeży lub suszony)
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 ząbek czosnku(rozdrobniony)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szt. cytryny(wyciśnięty sok)
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
Łososia umyć i osuszyć. Do naczynia wlać oliwę z oliwek oraz wyciśnięty sok z cytryny, następnie dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
Łososia polać przygotowanym sosem i odstawić na minimum godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra/dół) lub 180 stopni (termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łososia piec 20 - 25 minut (łosoś z silnie pomarańczowego koloru zmieni na różowo - białe).
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/losos-pieczony