Wykonanie
Łosoś to obecnie bardzo popularna i dostępna w większości supermarketów
ryba. Mimo specyficznej
woni podczas smażenia/pieczenia jest pyszna. To idealna alternatywa na Wigilię dla tych, którzy nie przepadają za
karpiem.
Łosoś ma też o wiele mnie ości i często sprzedawana jest już w postaci filetów. Pieczony
łosoś może być daniem samym w sobie lub dodatkiem do
makaronu.
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 2 godziny
Łosoś pieczonyPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania Passive
Time20 minut 2 godzinySkładniki300 g
łososia(filet lub dzwonek)1 szczypta
soli1 łyżeczka
rozmarynu(świeży lub suszony)1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu1 ząbek
czosnku(rozdrobniony)2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 szt.
cytryny(wyciśnięty sok)Porcje: porcjeSposób przygotowania
Łososia umyć i osuszyć. Do naczynia wlać
oliwę z oliwek oraz wyciśnięty
sok z cytryny, następnie dodać wszystkie
przyprawy i wymieszać.
Łososia polać przygotowanym sosem i odstawić na minimum godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc).Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra/dół) lub 180 stopni (termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Łososia piec 20 - 25 minut (
łosoś z silnie
pomarańczowego koloru zmieni na różowo - białe).Share this Recipe