Wykonanie
Sezon grillowy oznacza dla mnie eksperymentowanie z różnymi marynatami. Jest to bardzo ważny element
pieczenia mięs zarówno w piekarniku jak i na grillu. Dzięki niej
mięso po upieczeniu jest kruche i aromatyczne ale, żeby tak się stało należy trzymać je w marynacie przynajmniej kilka godzin a ja zwykle wkładam je na całą noc. Ostatnio przyrządziłam marynatę z bardzo oczywistych i pasujących do siebie składników gdyż użyłam
cytryny i
ziół. Kiedyś piekłam podobne
mięso właśnie w piekarniku jednak aromat
dymu nadaje tego wyjątkowego smaku. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:6 plastrów
karkówki2 ząbki
czosnkusok z jednej
cytryny (ok. 6 łyżek)3/4 szklanki
oliwysól,
pieprzpo łyżeczce suszonego
rozmarynu i
tymiankuKotlety wieprzowe dokładnie rozbić. W głębokim naczyniu wymieszać
oliwę,
sok z cytryny,
sól,
pieprz,
zioła oraz przecisnąć
czosnek. Marynata powinna
mieć gładką konsystencję. Włożyć do niej rozbite plastry
mięsa tak aby każdy kawałek był nią pokryty. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnego dnia grillować z po kilka minut z każdej strony, aż
mięso będzie upieczone.Smacznego:)