Wykonanie
            Piątek kojarzy mi się z dniem bez 
mięsa, dlatego też dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na pyszne pieczone warzywa. Mam nadzieje, że co piątek uda mi się publikować jakiś wegetariański przepis;) Do pieczenia idealnie nadają się "stare" warzywa, zanim na dobre pojawią się smaczne, 
młode, tegoroczne, które będzie można chrupać na surowo ;) Pieczone warzywa to idealny dodatek do 
mięs, ale równie dobrze mogą robić za danie główne.

Składniki :1kg 
marchewki0,5kg 
pietruszki2-3 
czerwone cebuległówka 
czosnkutymianekrozmarynsól, 
pieprzoliwa
Przygotowanie :Warzywa pokroić w grube słupki (tak jak widać na zdjęciach, 
marchewkę przekrawałam na pół w poprzek, a następnie wzdłuż na cztery), 
cebule w ósemki, ząbki 
czosnku w skórce. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać 
sola i 
pieprzem, oprószyć 
ziołami - 
tymiankiem i 
rozmarynem, a następnie skropić 
oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy warzywa są miękkie, jeśli nie zostawić na kolejne 10-15 minut. Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem, warto go włączyć na ostatnie 10 minut obniżając nieco temperaturę, dzięki temu warzywa troszkę się wysuszą i będą bardziej chrupiące. Ja niestety nie mam tej opcji, dlatego moje są bardziej uparowane, ale i tak bardzo smaczne. Polecam!

Smacznego!