ßßß Cookit - przepis na Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

nazwa

Wykonanie

Piątek kojarzy mi się z dniem bez mięsa, dlatego też dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na pyszne pieczone warzywa. Mam nadzieje, że co piątek uda mi się publikować jakiś wegetariański przepis;) Do pieczenia idealnie nadają się "stare" warzywa, zanim na dobre pojawią się smaczne, młode, tegoroczne, które będzie można chrupać na surowo ;) Pieczone warzywa to idealny dodatek do mięs, ale równie dobrze mogą robić za danie główne.
Składniki :
1kg marchewki
0,5kg pietruszki
2-3 czerwone cebule
główka czosnku
tymianek
rozmaryn
sól, pieprz
oliwa
Przygotowanie :
Warzywa pokroić w grube słupki (tak jak widać na zdjęciach, marchewkę przekrawałam na pół w poprzek, a następnie wzdłuż na cztery), cebule w ósemki, ząbki czosnku w skórce. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać sola i pieprzem, oprószyć ziołami - tymiankiem i rozmarynem, a następnie skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy warzywa są miękkie, jeśli nie zostawić na kolejne 10-15 minut. Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem, warto go włączyć na ostatnie 10 minut obniżając nieco temperaturę, dzięki temu warzywa troszkę się wysuszą i będą bardziej chrupiące. Ja niestety nie mam tej opcji, dlatego moje są bardziej uparowane, ale i tak bardzo smaczne. Polecam!
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/04/pieczone-warzywa.html