Wykonanie
Piątek kojarzy mi się z dniem bez
mięsa, dlatego też dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na pyszne pieczone warzywa. Mam nadzieje, że co piątek uda mi się publikować jakiś wegetariański przepis;) Do pieczenia idealnie nadają się "stare" warzywa, zanim na dobre pojawią się smaczne,
młode, tegoroczne, które będzie można chrupać na surowo ;) Pieczone warzywa to idealny dodatek do
mięs, ale równie dobrze mogą robić za danie główne.
Składniki :1kg
marchewki0,5kg
pietruszki2-3
czerwone cebuległówka
czosnkutymianekrozmarynsól,
pieprzoliwaPrzygotowanie :Warzywa pokroić w grube słupki (tak jak widać na zdjęciach,
marchewkę przekrawałam na pół w poprzek, a następnie wzdłuż na cztery),
cebule w ósemki, ząbki
czosnku w skórce. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać
sola i
pieprzem, oprószyć
ziołami -
tymiankiem i
rozmarynem, a następnie skropić
oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy warzywa są miękkie, jeśli nie zostawić na kolejne 10-15 minut. Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem, warto go włączyć na ostatnie 10 minut obniżając nieco temperaturę, dzięki temu warzywa troszkę się wysuszą i będą bardziej chrupiące. Ja niestety nie mam tej opcji, dlatego moje są bardziej uparowane, ale i tak bardzo smaczne. Polecam!
Smacznego!