ßßß
Przepyszny dodatek do dań obiadowych!Pieczona marchewka aromatyzowana tymiankiem smakuje nawet największym wrogom tego warzywa :)Danie banalnie proste do wykonania, a co najważniejsze „robi się samo”!Gorąco polecam!Składniki: (4 porcje)3-4 średnie marchewki obrane i pokrojone na 3 cm kawałki3-4 łyżki oliwy1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (może być także suszony)1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka (opcjonalnie)sól i pieprzdodatkowo:duże płaskie naczynie do zapiekania
Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 190-200 stopni.Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wsypać pokrojoną marchewkę i cebulę. Polać oliwą i dokładnie wymieszać, tak aby oliwa pokryła równomiernie kawałki warzyw.Oprószyć solą, pieprzem i posypać posiekanym tymiankiem. Ponownie dokładnie wymieszać.Uwaga: Ważna jest kolejność! Najpierw oliwa potem przyprawy. Dzięki temu sól, pieprz i tymianek przykleją się dobrze do marchewki i cebuli.Piec około 30 minut, do czasu aż marchewka będzie miękka i delikatnie przyrumieniona. W czasie pieczenia można marchewkę raz wymieszać, ale nie jest to konieczne.Podawać jako dodatek do dań obiadowych.Uwaga: Osoby, które nie muszą zanadto dbać o linię, mogą w ten sam sposób przygotować pieczone bataty lub dynię.Smacznego :)