Wykonanie
Przepyszny dodatek do dań obiadowych!Pieczona
marchewka aromatyzowana
tymiankiem smakuje nawet największym wrogom tego warzywa :)Danie banalnie proste do wykonania, a co najważniejsze „robi się samo”!Gorąco polecam!Składniki: (4 porcje)3-4 średnie
marchewki obrane i pokrojone na 3 cm kawałki3-4 łyżki
oliwy1 łyżka posiekanego świeżego
tymianku (może być także suszony)1/2
czerwonej cebuli pokrojonej w piórka (opcjonalnie)
sól i
pieprzdodatkowo:duże płaskie naczynie do zapiekania
Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 190-200 stopni.Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wsypać pokrojoną
marchewkę i
cebulę. Polać
oliwą i dokładnie wymieszać, tak aby
oliwa pokryła równomiernie kawałki warzyw.Oprószyć
solą,
pieprzem i posypać posiekanym
tymiankiem. Ponownie dokładnie wymieszać.Uwaga: Ważna jest kolejność! Najpierw
oliwa potem przyprawy. Dzięki temu
sól,
pieprz i
tymianek przykleją się dobrze do
marchewki i
cebuli.Piec około 30 minut, do czasu aż
marchewka będzie miękka i delikatnie przyrumieniona. W czasie pieczenia można
marchewkę raz wymieszać, ale nie jest to konieczne.Podawać jako dodatek do dań obiadowych.Uwaga: Osoby, które nie muszą zanadto dbać o linię, mogą w ten sam sposób przygotować pieczone
bataty lub
dynię.Smacznego :)