ßßß Cookit - przepis na MARCHEWKA PIECZONA Z TYMIANKIEM

MARCHEWKA PIECZONA Z TYMIANKIEM

nazwa

Wykonanie

Przepyszny dodatek do dań obiadowych!
Pieczona marchewka aromatyzowana tymiankiem smakuje nawet największym wrogom tego warzywa :)
Danie banalnie proste do wykonania, a co najważniejsze „robi się samo”!
Gorąco polecam!
Składniki: (4 porcje)
3-4 średnie marchewki obrane i pokrojone na 3 cm kawałki
3-4 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (może być także suszony)
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka (opcjonalnie)
sól i pieprz
dodatkowo:
duże płaskie naczynie do zapiekania
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 190-200 stopni.
Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wsypać pokrojoną marchewkę i cebulę. Polać oliwą i dokładnie wymieszać, tak aby oliwa pokryła równomiernie kawałki warzyw.
Oprószyć solą, pieprzem i posypać posiekanym tymiankiem. Ponownie dokładnie wymieszać.
Uwaga: Ważna jest kolejność! Najpierw oliwa potem przyprawy. Dzięki temu sól, pieprz i tymianek przykleją się dobrze do marchewki i cebuli.
Piec około 30 minut, do czasu aż marchewka będzie miękka i delikatnie przyrumieniona. W czasie pieczenia można marchewkę raz wymieszać, ale nie jest to konieczne.
Podawać jako dodatek do dań obiadowych.
Uwaga: Osoby, które nie muszą zanadto dbać o linię, mogą w ten sam sposób przygotować pieczone bataty lub dynię.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/10/17/marchewka-pieczona-z-tymiankiem