Wykonanie
            zupa krem z dyniO ile mnie pamięć nie 
myli nigdy nie jadłem dyni. Błąd! Jadłem raz, rok temu, w pewnej restauracji - w postaci właśnie takiej zupy. I tak chodziła za mną ta zupa przez rok. Kupiłem więc w końcu kawałek dyni, podzieliłem, zostawiając część na ciasto, a część przeznaczyłem na ten, jak się okazało, przepyszny krem. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla (jest nieznacznie urozmaicony).

Składniki:ok. 1 kg dyni (u mnie na zupę wyszło ok. 800 g)1 niezbyt duża 
marchew1 mała 
pietruszka lub pół większejpół średniej wielkości 
cebuli2 ząbki 
czosnku3 szklanki 
bulionu drobiowego (może być nawet z dwóch kostek)3 łyżki 
oliwy z oliweksólpieprzDynię umyć i obrać, usunąć środek z pestkami i pokroić. Pozostałe warzywa także umyć i obrać, a następnie pokroić na kawałki. Wszystko wrzucić do garnka i dodać 3 łyżki 
oliwy z oliwek. Podsmażyć ciągle mieszając przez ok. 3-5 min.Po tym czasie wlać gorący lub wrzący 
bulion. Gotować pod przykryciem przez ok. 20-30 min., aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, dodać ok. łyżeczkę 
soli i nieco 
pieprzy (do smaku) i zmiksować blenderem ręcznym.Zupę można podawać z grzankami lub 
groszkiem ptysiowym. Można też przyozdobić 
pietruszką lub 
bazylią i kleksem 
śmietany 18%.
