Wykonanie
Z tym
kurczakiem wiąże się niesmowita historia. Pewnego wieczora siedziałam przed komputerem i buszowałam po blogach. Mój mąż w tym czasie akurat złapał za pilot i przeskakiwał po kanałach. Nawet nie zwróciłam uwagi, że zatrzymał się na Kuchni TV (zazwyczaj to ja oglądam ten program), ale w pewnym momencie powiedział : "O, to jest prawdziwy obiad. " Wtedy odwróciłam się i zobaczyłam Jamiego szykującego
kurczaka. Nie byłoby w tym nic
dziwnego, gdyby nie, to, że ja w tym samym momencie oglądałam blog Maji, a tam był ten oto wpis .
Składniki na 4 porcje:2 kg
kurczaksol morskaświeżo zmielony
czarny pieprz2 kg
ziemniaków, obranych1 duża
cytryna, najlepiej niewoskowana1 cala główka
czosnku, podzielona na ząbkigarść świeżego
tymiankuoliwagarść świeżego
rozmarynudowolnie: 8 plastrów
wędzonego boczkuWykonanie:Natrzyj
kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością
soli i świeżo zmielonym
pieprzem - jeśli to możliwe, zrób to rano. Następnie przykryj go, wstaw do lodówki i trzymaj do momentu rozpoczęcia szykowania obiadu (ja natarłam
kurczaka wieczorem, owinęłam folia i zostawiłam na noc w lodowce). Dzięki temu
mięso będzie po upieczeniu naprawdę przepyszne. Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C.Zagotuj duży garnek osolonej
wody. Pokrój
ziemniaki na kawałki wielkości piłeczki golfowej, włóż do
wody z cala
cytryna i ząbkami
czosnku i gotuj przez 12 min. Odcedź i odparuj przez 1 min. (dzięki temu
ziemniaki będą bardziej chrupiące), następnie wyjmij
cytrynę i
czosnek. Podrzucaj gorące
ziemniaki w garnku - to tez sprawi, ze po upieczeniu będą chrupkie.Jeszcze gorąca
cytrynę nakłuj ok. 10
razy. Wyjmij z lodówki
kurczaka, połóż na papierze do pieczenia i całego natrzyj
oliwa. Nafaszeruj go ząbkami
czosnku,
cytryna w całości i
tymiankiem, umieść na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku przez 45 min. Przenieś
kurczaka na półmisek. W wytopionym tłuszczu, który został na blasze, obtocz
ziemniaki z listkami
rozmarynu. Potrząśnij nią,
potem zrób wolne miejsce na środku blachy i ponownie połóż
kurczaka. Jeśli chcesz użyć
bekonu (ja użyłam), obłóż nim
pierś kurczaka i piecz kolejne 45 min. albo do chwili, kiedy
mięso będzie miękkie, a
ziemniaki się zrumienia.
Kurczak jest gotowy, jeśli
mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny.Zazwyczaj zdejmuje (czyli Jamie)
bekon z
kurczaka, kroje drobno i posypuje nim
ziemniaki. Następnie usuwam
tymianek,
cytrynę i
czosnek ze środka, wyciskam czosnkowa pastę z łupinki i rozsmarowuje po całym
kurczaku./wydrukuj przepis/