ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny karczek wołowy z pieca z warzywami i pieczarkami

Aromatyczny karczek wołowy z pieca z warzywami i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Wołowina to jedno ze smaczniejszych mięs. Dziś podałam ją wprost z piekarnika w aromatycznej marynacie na bazie zdrowego oleju rzepakowego z ziołami i czosnkiem. Do mięsa dodałam warzywa, tworząc tym samym jednogarnkowe, pyszne i proste danie. Jakiś czas temu zostałam zaproszona do wzięcia udziału w akcji "Pokochaj olej rzepakowy" . Z przyjemnością do niej dołączyłam, bo olej rzepakowy jest najczęściej używanym tłuszczem w mojej kuchni. Cenię sobie jego smak i wartości odżywcze. Jak wiecie dodaję go do sałatek, marynat, a nawet ciast. Tym przyjemniej będzie mi wziąć udział w konkursie "Blogerzy kochają olej rzepakowy", do którego zapraszam także Was :)
Składniki:
1 1/2 kg karczku wołowego
4 łyżki oleju rzepakowego
1/4 pęczka świeżego tymianku
1/4 pęczka świeżego cząbru
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól (świeżo zmielona)
czarny pieprz (świeżo zmielony)
Dodatkowo:
10 młodych ziemniaków
10 średnich pieczarek
2 marchewki
2 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
sól (świeżo zmielona)
Mięso umyć i osuszyć. Olej wlać do pojemnika z zakrętką. Dodać posiekany czosnek i zioła, rozgniecione ziela angielskie, roztarty w dłoniach rozmaryn i pokruszone liście laurowe. Doprawić solą i pieprzem. Zakręcić i wstrząsnąć do połączenia się składników. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na całą noc (lub przynajmniej na kilka godzin). Kilka razy w trakcie marynowania mięso obrócić.
Warzywa umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Młode marchewki i ziemniaki porządnie wyszorować, ale nie obierać. Marchew pokroić na kawałki, małe ziemniaki pozostawić w całości, większe pokroić na połówki. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, zalać olejem i posolić. Odstawić na 30 minut. Pieczarki pokroić na połówki, jeśli są małe pozostawić w całości.
Karczek wyjąć z marynaty i obsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni z każdej strony. Obsmażony karczek przełożyć do naczynia do zapiekania, obłożyć ziemniakami, cebulą i marchwią. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut. Karczek kilkakrotnie w trakcie pieczenia polewać wytopionym sosem. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać pieczarki. Przed pokrojeniem pieczeń zostawić na 20 minut, aby soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/06/aromatyczny-karczek-woowy-z-pieca-z.html