Wykonanie
Wołowina to jedno ze smaczniejszych
mięs. Dziś podałam ją wprost z piekarnika w aromatycznej marynacie na bazie zdrowego
oleju rzepakowego z
ziołami i
czosnkiem. Do
mięsa dodałam warzywa, tworząc tym samym jednogarnkowe, pyszne i proste danie. Jakiś czas temu zostałam zaproszona do wzięcia udziału w akcji "Pokochaj
olej rzepakowy" . Z przyjemnością do niej dołączyłam, bo
olej rzepakowy jest najczęściej używanym tłuszczem w mojej kuchni. Cenię sobie jego smak i wartości odżywcze. Jak wiecie dodaję go do sałatek, marynat, a nawet ciast. Tym przyjemniej będzie mi wziąć udział w konkursie "Blogerzy kochają
olej rzepakowy", do którego zapraszam także Was :)
Składniki:1 1/2 kg karczku wołowego4 łyżki
oleju rzepakowego1/4 pęczka świeżego
tymianku1/4 pęczka świeżego cząbru2 łyżeczki suszonego
rozmarynu4 ząbki
czosnku2
liście laurowe4
ziela angielskiesól (świeżo zmielona)
czarny pieprz (świeżo zmielony)Dodatkowo:10
młodych ziemniaków10 średnich
pieczarek2
marchewki2
cebule2 łyżki
oleju rzepakowegosól (świeżo zmielona)
Mięso umyć i osuszyć.
Olej wlać do pojemnika z zakrętką. Dodać posiekany
czosnek i
zioła, rozgniecione
ziela angielskie, roztarty w dłoniach
rozmaryn i pokruszone
liście laurowe. Doprawić
solą i
pieprzem. Zakręcić i wstrząsnąć do połączenia się składników. Tak przygotowaną marynatą natrzeć
mięso i wstawić do lodówki na całą noc (lub przynajmniej na kilka godzin). Kilka
razy w trakcie marynowania
mięso obrócić.Warzywa umyć i osuszyć.
Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
Młode marchewki i
ziemniaki porządnie wyszorować, ale nie obierać.
Marchew pokroić na kawałki, małe
ziemniaki pozostawić w całości, większe pokroić na połówki. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, zalać
olejem i posolić. Odstawić na 30 minut.
Pieczarki pokroić na połówki, jeśli są małe pozostawić w całości.Karczek wyjąć z marynaty i obsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni z każdej strony. Obsmażony karczek przełożyć do naczynia do zapiekania, obłożyć
ziemniakami,
cebulą i marchwią. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut. Karczek kilkakrotnie w trakcie pieczenia polewać wytopionym sosem. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać
pieczarki. Przed pokrojeniem pieczeń zostawić na 20 minut, aby
soki wewnątrz
mięsa równomiernie się rozeszły. Smacznego!