ßßß Cookit - przepis na Krem pieczarkowo-marchewkowy

Krem pieczarkowo-marchewkowy

nazwa

Wykonanie

W starciu z marchewkami i pieczarkami, które kupiłam na weekend majowy, zaświtał pomysł na pyszną zupę-krem opartą na tych składnikach. Moje podniebienie z chęcią przyjęło ten smak więc jeżeli macie chwilę czasu, przygotujcie sobie równie pyszną i zdrową miseczkę kremu.
Składniki:
7-8 pieczarek
3 marchewki
2 małe cebulki (lub jedna duża)
2 ząbki czosnku
Sól himalajska, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, rozmaryn
Olej rzepakowy do smażenia
0,5 jogurtu naturalnego (opcjonalnie do zabielenia)
Przygotowanie:
Pieczarki i cebule obrałam i pokroiłam na małe kawałki, obraną marchewkę starłam na tarce. Składniki smażyłam w garnku pod przykrywką, najpierw cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, potem dodałam marchewkę i na koniec pieczarki. Gdy składniki lekko zmiękły dolałam wody, ale tylko lekko ponad poziom warzyw i pieczarek. Dodałam przyprawy i gotowałam jeszcze około 10-12 minut. Zestawiłam z gazu, odczekałam kilkanaście minut i zmiksowałam masę na gładki krem za pomocą blendera. Ja dla smaku i koloru zabieliłam lekko krem jogurtem naturalnym, lecz oczywiście jest to wersja opcjonalna. Wyszedł super krem, który podawałam z plasterkami pieczarek sparzonymi wrzątkiem.
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/05/krem-pieczarkowo-marchewkowy.html