Wykonanie
W starciu z
marchewkami i
pieczarkami, które kupiłam na weekend majowy, zaświtał pomysł na pyszną zupę-krem opartą na tych składnikach. Moje podniebienie z chęcią przyjęło ten smak więc jeżeli macie chwilę czasu, przygotujcie sobie równie pyszną i zdrową miseczkę kremu.
Składniki:7-8
pieczarek3
marchewki2 małe
cebulki (lub jedna duża)2 ząbki
czosnkuSól himalajska,
pieprz czarny,
gałka muszkatołowa,
rozmarynOlej rzepakowy do smażenia0,5
jogurtu naturalnego (opcjonalnie do zabielenia)Przygotowanie:
Pieczarki i
cebule obrałam i pokroiłam na małe kawałki, obraną
marchewkę starłam na tarce. Składniki smażyłam w garnku pod przykrywką, najpierw
cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
potem dodałam
marchewkę i na koniec
pieczarki. Gdy składniki lekko zmiękły dolałam
wody, ale tylko lekko ponad poziom warzyw i
pieczarek. Dodałam
przyprawy i gotowałam jeszcze około 10-12 minut. Zestawiłam z gazu, odczekałam kilkanaście minut i zmiksowałam masę na gładki krem za pomocą blendera. Ja dla smaku i koloru zabieliłam lekko krem
jogurtem naturalnym, lecz oczywiście jest to wersja opcjonalna. Wyszedł super krem, który podawałam z plasterkami
pieczarek sparzonymi wrzątkiem.