ßßß
Składniki:7-8 pieczarek3 marchewki2 małe cebulki (lub jedna duża)2 ząbki czosnkuSól himalajska, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, rozmarynOlej rzepakowy do smażenia0,5 jogurtu naturalnego (opcjonalnie do zabielenia)Przygotowanie:Pieczarki i cebule obrałam i pokroiłam na małe kawałki, obraną marchewkę starłam na tarce. Składniki smażyłam w garnku pod przykrywką, najpierw cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, potem dodałam marchewkę i na koniec pieczarki. Gdy składniki lekko zmiękły dolałam wody, ale tylko lekko ponad poziom warzyw i pieczarek. Dodałam przyprawy i gotowałam jeszcze około 10-12 minut. Zestawiłam z gazu, odczekałam kilkanaście minut i zmiksowałam masę na gładki krem za pomocą blendera. Ja dla smaku i koloru zabieliłam lekko krem jogurtem naturalnym, lecz oczywiście jest to wersja opcjonalna. Wyszedł super krem, który podawałam z plasterkami pieczarek sparzonymi wrzątkiem.