Wykonanie
Składniki (6 porcji):1 kg średnich
marchewek2 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin2 łyżki
miodu1 łyżka
musztardy Dijon1 łyżka świeżego
rozmarynu, drobno posiekanego2 ząbki
czosnku, posiekane0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki świeżo mielonego
czarnyego pieprzugarść
natki pietruszki, posiekanej

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 C. Szorujemy
marchewki pod bieżącą
wodą. Kroimy je wzdłuż na pół i umieszczamy w dużej misce. W osobnej misce mieszamy
oliwę z oliwek,
czosnek,
rozmaryn,
musztardę,
miód,
sól i
pieprz. Mieszamy do uzyskania gładkiej emulsji i polewamy nią warzywa. Rozkładamy wszystko w jednej warstwie na płytkiej blasze wyłożonej papierem do pieczenie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, obracając raz lub dwa
razy, aż
marchewki zmiękną i uzyskają piękny złoty kolor. Posypujemy
pietruszką i od razu podajemy.