Wykonanie
            Ponoć z 
białą kiełbasą to jest 
love or hate, ja jestem zdecydowanie po stronie miłości do 
białej kiełbasy, choć oczywiście wszystko zależy od jej jakości. Najważniejsze, by była niezbyt słona, gdyż szczególnie w trakcie pieczenia ta 
sól się w niej dodatkowo koncentruje. Co roku obowiązkowo piekę wielkanocną 
białą kiełbasę w 
majeranku, to już klasyk naszego świątecznego stołu, ale czasem podaję zupełnie nowe smaki. 
Biała kiełbasa po 
myśliwsku, pieczona w 
ciemnym piwie, zadowoli podniebienia nieco bardziej wybrednych smakoszy. Upieczcie ją w tym roku, jest świetna!

Oj dawno, dawniutko nie słuchaliśmy tu Stacey Kent, prawda? No to dziś jej cudowny głos z tą zjawiskową, kryształową dykcją, dzięki której czuję jak przełykam i delektuję się każdą sylabą. Posłuchajcie pięknego "In the Wee Small Hours of The Morning", cudne!Lubię dobrej jakości 
kiełbasy i zawsze szukam tych ze sprawdzonych źródeł, z dobrej masarni albo z certyfikatem Trzy Znaki Smaku . Chętnie kupuję 
kiełbasę lisiecką, 
myśliwską, jałowcową, doskonałe suche i chrupiące 
kabanosy GTS. Gdy jednak nadchodzi Wielkanoc, w naszym domu rządzi tylko jeden gatunek 
kiełbasy - biała. Ta też musi być jak najlepszej jakości, a idealnie, jeśli uda się kupić surową. 
Białą kiełbasę dodaję do wielkanocnego 
żurku, ale też obowiązkowo piekę i podaję na wielkanocne śniadanie jako gorące danie.
Biała kiełbasa wielkanocna to mój poranny, wczesnoniedzielny rytuał. Wstaję bladym świtem, nastawiam w piecu blaszkę z przyprawioną poprzedniego wieczora 
kiełbasą, a dopiero 
potem parzę sobie poranną 
kawę zbożową z kawiarki, budzę dzieci i razem nakrywamy do stołu. Nim poranne świąteczne rytuały się wypełnią, w chwili, gdy siadamy wspólnie do odświętnego śniadania, 
kiełbasa jest gotowa i odurza aromatem. Takie aromaty wypędzą z łóżka największego leniucha i łakomczucha!

Jeśli lubicie super proste przepisy, upieczcie klasyczną 
białą kiełbasę w 
majeranku, która doskonale smakuje także na zimno z 
ćwikłą lub dobrym 
chrzanem. Jeśli jednak lubicie ciekawe, nowe smaki, spróbujcie w tym roku 
białej kiełbasy po 
myśliwsku - pieczonej w 
ciemnym piwie . To także prosty przepis, choć zajmuje odrobinę więcej czasu. No, ale wszystko można sobie zaplanować dzień wcześniej, a rano tylko wstawić blaszkę do pieczenia**.
Biała kiełbasa po 
myśliwsku, to pomysł nie tylko na Wielkanoc, ale też męską biesiadę przy 
piwie, wieczór kibiców, czy jesienne party w ogrodzie. Gorąca 
kiełbasa świetnie smakuje z 
razowym chlebem na zakwasie lub pieczonymi 
ziemniakami. W żadnym razie nie dodawajcie do niej 
soli, zapewniam, że to co ma w sobie plus 
miodowo-
piwno-musztardowa marynata dadzą jej maksimum smaku.
 Biała kiełbasa
Biała kiełbasa po 
myśliwsku w trakcie pieczenia cudownie przenika aromatem 
ciemnego piwa, 
czosnku, jałowca i świeżych 
ziół. Jest delikatnie słodkawa, z ciekawą nutą chmielowej goryczki, która ucieszy co wybredniejszych smakoszy, a z pewnością miłośników 
piwa. I słuchajcie, nawet ja, która jestem maksymalnie wrażliwa na gorycz, lubię to ciekawe połączenie smaków, w którym 
słodycz pięknie przełamuje lekką gorycz.500g białej surowej 
kiełbasy z najlepszego źródła7 ziaren jałowca5 ziaren 
ziela angielskiego10 ziaren 
czarnego pieprzuduża gałązka świeżego 
rozmarynu2 ząbki 
czosnku1 łyżka 
oliwy z oliwek extra virgin2 
liście laurowe500ml 
ciemnego piwa*2 łyżeczki dobrego ciemnego 
miodu z pasieki (spadziowy lub gryczany będą najlepsze)2 czubate łyżeczki 
musztardy z całymi ziarnami 
gorczycyspora główka 
czosnkuUtłucz w moździerzu 
jałowiec z 
pieprzem, 
zielem angielskim, 2 ząbkami 
czosnku, łyżeczką igieł 
rozmarynu (pozostały 
rozmaryn zachowaj) i wymieszaj z łyżką 
oliwy. Natrzyj 
kiełbasę mieszanką i nakłuj każde pęto patyczkiem do szaszłyków (by 
kiełbasa nie popękała w trakcie pieczenia). Ułóż 
kiełbasę w brytfance, w której będzie pieczona, dodaj odłożoną gałązkę 
rozmarynu i 
liście laurowe, zalej butelką 
piwa i przykryj blaszkę folią. Odstaw do marynowania na całą noc.Następnego dnia* rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyjmij 
kiełbasę z lodówki i zlej do rondelka całe 
piwo wraz z marynatą, wymieszaj je z 
miodem i 
musztardą, wstaw na niewielki ogień i zredukuj o połowę (zajmie to ok 20-25 minut). Nieobraną główkę 
czosnku przekrój na pół i ułóż obok 
kiełbasy w formie do pieczenia. Zalej 
kiełbasę zredukowanym 
piwem i wstaw do piekarnika na ok 45-50 minut. W trakcie pieczenia 1-2 
razy podlej 
kiełbasę i 
czosnek sosem z dna brytfanki. 
Kiełbasa po upieczeniu powinna być rumiana na wierzchu, ale wciąż soczysta w środku. Jest pyszna, szczególnie z kremowym, upieczonym 
czosnkiem rozsmarowanym na 
chlebie lub wymieszanym z 
musztardą.* u mnie był 
Żywiec Bock, ale może być to 
piwo Koźlak albo dobry Porter, kiedyś na pewno spróbuję jeż z Guinessem** Jeśli chcesz podać gorącą 
kiełbasę na wielkanocne śniadanie, a 
mieć o świcie jak najmniej roboty. nastaw 
kiełbasę do marynowania w 
piwie w piątek wieczorem. W sobotę przygotuj zredukowaną marynatę, zalej nią 
kiełbasę, ułóż wszystko w brytfance i ponownie schowaj całość do lodówki. W dniu podania tylko wstaw blaszkę do pieca i gotowe.------wpis wspiera kampanię „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej 
soli ”