Wykonanie
Ponoć z
białą kiełbasą to jest
love or hate, ja jestem zdecydowanie po stronie miłości do
białej kiełbasy, choć oczywiście wszystko zależy od jej jakości. Najważniejsze, by była niezbyt słona, gdyż szczególnie w trakcie pieczenia ta
sól się w niej dodatkowo koncentruje. Co roku obowiązkowo piekę wielkanocną
białą kiełbasę w
majeranku, to już klasyk naszego świątecznego stołu, ale czasem podaję zupełnie nowe smaki.
Biała kiełbasa po
myśliwsku, pieczona w
ciemnym piwie, zadowoli podniebienia nieco bardziej wybrednych smakoszy. Upieczcie ją w tym roku, jest świetna!
Oj dawno, dawniutko nie słuchaliśmy tu Stacey Kent, prawda? No to dziś jej cudowny głos z tą zjawiskową, kryształową dykcją, dzięki której czuję jak przełykam i delektuję się każdą sylabą. Posłuchajcie pięknego "In the Wee Small Hours of The Morning", cudne!Lubię dobrej jakości
kiełbasy i zawsze szukam tych ze sprawdzonych źródeł, z dobrej masarni albo z certyfikatem Trzy Znaki Smaku . Chętnie kupuję
kiełbasę lisiecką,
myśliwską, jałowcową, doskonałe suche i chrupiące
kabanosy GTS. Gdy jednak nadchodzi Wielkanoc, w naszym domu rządzi tylko jeden gatunek
kiełbasy - biała. Ta też musi być jak najlepszej jakości, a idealnie, jeśli uda się kupić surową.
Białą kiełbasę dodaję do wielkanocnego
żurku, ale też obowiązkowo piekę i podaję na wielkanocne śniadanie jako gorące danie.
Biała kiełbasa wielkanocna to mój poranny, wczesnoniedzielny rytuał. Wstaję bladym świtem, nastawiam w piecu blaszkę z przyprawioną poprzedniego wieczora
kiełbasą, a dopiero
potem parzę sobie poranną
kawę zbożową z kawiarki, budzę dzieci i razem nakrywamy do stołu. Nim poranne świąteczne rytuały się wypełnią, w chwili, gdy siadamy wspólnie do odświętnego śniadania,
kiełbasa jest gotowa i odurza aromatem. Takie aromaty wypędzą z łóżka największego leniucha i łakomczucha!
Jeśli lubicie super proste przepisy, upieczcie klasyczną
białą kiełbasę w
majeranku, która doskonale smakuje także na zimno z
ćwikłą lub dobrym
chrzanem. Jeśli jednak lubicie ciekawe, nowe smaki, spróbujcie w tym roku
białej kiełbasy po
myśliwsku - pieczonej w
ciemnym piwie . To także prosty przepis, choć zajmuje odrobinę więcej czasu. No, ale wszystko można sobie zaplanować dzień wcześniej, a rano tylko wstawić blaszkę do pieczenia**.
Biała kiełbasa po
myśliwsku, to pomysł nie tylko na Wielkanoc, ale też męską biesiadę przy
piwie, wieczór kibiców, czy jesienne party w ogrodzie. Gorąca
kiełbasa świetnie smakuje z
razowym chlebem na zakwasie lub pieczonymi
ziemniakami. W żadnym razie nie dodawajcie do niej
soli, zapewniam, że to co ma w sobie plus
miodowo-
piwno-musztardowa marynata dadzą jej maksimum smaku.
Biała kiełbasa po
myśliwsku w trakcie pieczenia cudownie przenika aromatem
ciemnego piwa,
czosnku, jałowca i świeżych
ziół. Jest delikatnie słodkawa, z ciekawą nutą chmielowej goryczki, która ucieszy co wybredniejszych smakoszy, a z pewnością miłośników
piwa. I słuchajcie, nawet ja, która jestem maksymalnie wrażliwa na gorycz, lubię to ciekawe połączenie smaków, w którym
słodycz pięknie przełamuje lekką gorycz.500g białej surowej
kiełbasy z najlepszego źródła7 ziaren jałowca5 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
czarnego pieprzuduża gałązka świeżego
rozmarynu2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek extra virgin2
liście laurowe500ml
ciemnego piwa*2 łyżeczki dobrego ciemnego
miodu z pasieki (spadziowy lub gryczany będą najlepsze)2 czubate łyżeczki
musztardy z całymi ziarnami
gorczycyspora główka
czosnkuUtłucz w moździerzu
jałowiec z
pieprzem,
zielem angielskim, 2 ząbkami
czosnku, łyżeczką igieł
rozmarynu (pozostały
rozmaryn zachowaj) i wymieszaj z łyżką
oliwy. Natrzyj
kiełbasę mieszanką i nakłuj każde pęto patyczkiem do szaszłyków (by
kiełbasa nie popękała w trakcie pieczenia). Ułóż
kiełbasę w brytfance, w której będzie pieczona, dodaj odłożoną gałązkę
rozmarynu i
liście laurowe, zalej butelką
piwa i przykryj blaszkę folią. Odstaw do marynowania na całą noc.Następnego dnia* rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyjmij
kiełbasę z lodówki i zlej do rondelka całe
piwo wraz z marynatą, wymieszaj je z
miodem i
musztardą, wstaw na niewielki ogień i zredukuj o połowę (zajmie to ok 20-25 minut). Nieobraną główkę
czosnku przekrój na pół i ułóż obok
kiełbasy w formie do pieczenia. Zalej
kiełbasę zredukowanym
piwem i wstaw do piekarnika na ok 45-50 minut. W trakcie pieczenia 1-2
razy podlej
kiełbasę i
czosnek sosem z dna brytfanki.
Kiełbasa po upieczeniu powinna być rumiana na wierzchu, ale wciąż soczysta w środku. Jest pyszna, szczególnie z kremowym, upieczonym
czosnkiem rozsmarowanym na
chlebie lub wymieszanym z
musztardą.* u mnie był
Żywiec Bock, ale może być to
piwo Koźlak albo dobry Porter, kiedyś na pewno spróbuję jeż z Guinessem** Jeśli chcesz podać gorącą
kiełbasę na wielkanocne śniadanie, a
mieć o świcie jak najmniej roboty. nastaw
kiełbasę do marynowania w
piwie w piątek wieczorem. W sobotę przygotuj zredukowaną marynatę, zalej nią
kiełbasę, ułóż wszystko w brytfance i ponownie schowaj całość do lodówki. W dniu podania tylko wstaw blaszkę do pieca i gotowe.------wpis wspiera kampanię „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej
soli ”