ßßß
SKŁADNIKI:- 4 kg ogórków gruntowych- główka czosnku- 5 szklanek wody- 1 szklanka octu 10%- 1 szklanka cukru- 4 łyżki miodu- 4 łyżki musztardy kremskiej- 3 łyżki soli- gorczyca, ziele angielskie, liść laurowyPRZYGOTOWANIE:Ogórki kroimy na cztery części. W garnku przygotowujemy zalewę: wodę, ocet, cukier, sól, miód oraz musztardę zagotowujemy. Do wyparzonych słoików układamy ząbek czosnku, łyżeczkę gorczycy, ziele angielskie oraz liść laurowy. Układamy pokrojone ogórki po czym zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy w wodzie ok 15 min. od zagotowania. Układamy na ściereczce wieczkiem do dołu aż do wystygnięcia. Gotowe do spożycia po kilku dniach. Smacznego!