Wykonanie
Ostatnio często korzystam z przepisów z Kwestii Smaku, a wszystko dlatego, że na tej stronie jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Kolejną perełką jaką tam znalazłam jest
kurczak pieczony w całości.Jak uparłam się żeby kupić tego
kurczaka, M. tylko mówił "taa już widzę jak go upieczesz, pewnie mnóstwo roboty przy tym będzie". Okazało się, że zrobienie pysznego, soczystego
kurczaka z chrupiącą skórką wcale nie jest takie trudne:)
Powiem Wam, że ostatnio gotuję jak szalona, tylko brakuje mi
potem czasu na wstawienie tego na bloga :)

Potrzebujemy:
kurczaka o wadze 2 kgDo natarcia
kurczaka:
sólświeżo zmielony
pieprz1 łyżeczka
suszonego estragonu1 łyżeczka
słodkiej papryki (u mnie ostra)30 g roztopionego
masłaDo nadzienia:1/2
cytryny1/2
cebuligałązka
natki pietruszki i gałązka
rozmarynu i
tymiankuDodatki:2
czerwone papryki6
młodych ziemniaków (u mnie nie
młode ziemniaki, ale
ziemniaki w mundurkach) ugotowanych w osolonej wodzie1 łyżeczka
suszonego oregano2 łyżki
oliwy z oliwekZaczynamy:
Kurczaka przed przygotowaniem wyjmujemy z lodówki żeby nabrał temperatury pokojowej.Przygotowujemy formę żaroodporną, na dnie układamy metalową kratkę lub konstruujemy taką kratkę z obranej
marchewki (
marchewka jest fajnym pomysłem, bo można ją
potem zjeść;)Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Kurczaka smarujemy
solą,
pieprzem,
estragonem i
słodką papryką.Do środka wkładamy ćwiartki
cytryny z ponacinaną skórką i
cebulę,
natkę pietruszki,
tymianek i
rozmaryn.Nogi
kurczaka wiążemy nitką i polewamy całość roztopionym
masłem (rozsmarowujemy je).
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym na naszej kratce na jednym
boku i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie przekładamy go na drugi bok, pieczemy kolejne 25 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika, wylewamy wytopiony tłuszcz, przekładamy
kurczaka "na plecki" i pieczemy przez kolejne 55 minut.Pieczemy cały czas bez przykrycia!Na pół godziny przed końcem pieczenia do
kurczaka dokładamy pokrojoną na 4 części
paprykę i
ziemniaki wcześniej doprawione
solą,
pieprzem,
oregano i wymieszane z
oliwą z oliwek.Po upieczeniu wyjmujemy
kurczaka z piekarnika i po 15 minutach możemy go kroić. Smacznego!