ßßß
Potrzebujemy:kurczaka o wadze 2 kgDo natarcia kurczaka:sólświeżo zmielony pieprz1 łyżeczka suszonego estragonu1 łyżeczka słodkiej papryki (u mnie ostra)30 g roztopionego masłaDo nadzienia:1/2 cytryny1/2 cebuligałązka natki pietruszki i gałązka rozmarynu i tymiankuDodatki:2 czerwone papryki6 młodych ziemniaków (u mnie nie młode ziemniaki, ale ziemniaki w mundurkach) ugotowanych w osolonej wodzie1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżki oliwy z oliwekZaczynamy: Kurczaka przed przygotowaniem wyjmujemy z lodówki żeby nabrał temperatury pokojowej.Przygotowujemy formę żaroodporną, na dnie układamy metalową kratkę lub konstruujemy taką kratkę z obranej marchewki (marchewka jest fajnym pomysłem, bo można ją potem zjeść;)Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.Kurczaka smarujemy solą, pieprzem, estragonem i słodką papryką.Do środka wkładamy ćwiartki cytryny z ponacinaną skórką i cebulę, natkę pietruszki, tymianek i rozmaryn.Nogi kurczaka wiążemy nitką i polewamy całość roztopionym masłem (rozsmarowujemy je).Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym na naszej kratce na jednym boku i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie przekładamy go na drugi bok, pieczemy kolejne 25 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika, wylewamy wytopiony tłuszcz, przekładamy kurczaka "na plecki" i pieczemy przez kolejne 55 minut.Pieczemy cały czas bez przykrycia!Na pół godziny przed końcem pieczenia do kurczaka dokładamy pokrojoną na 4 części paprykę i ziemniaki wcześniej doprawione solą, pieprzem, oregano i wymieszane z oliwą z oliwek.Po upieczeniu wyjmujemy kurczaka z piekarnika i po 15 minutach możemy go kroić. Smacznego!