Wykonanie

Print RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minutCzas gotowania Passive
Time2 godziny 2 godzinyPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minutCzas gotowania Passive
Time2 godziny 2 godziny
Kurcze pieczone czyli idealnie upieczony
kurczakPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minutCzas gotowania Passive
Time2 godziny 2 godzinyPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minutCzas gotowania Passive
Time2 godziny 2 godzinySkładniki
Kurczak1,5 kg
kurczaka(około)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka mielonego
pieprzu1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
suszonego estragonu(opcjonalnie)75 g
masła roztopionego1 łyżeczka
oliwy z oliwek1/2 szt.
cytryny1 szt.
cebuli1 gałązka
tymianku(opcjonalnie)1 gałązka
rozmarynu(opcjonalnie)Pieczone warzywa (opcjonalnie)2 szt.
papryki10 szt.
pieczarek5 szt.
ziemniaków(lekko podgotowanych)5 szt.
marchewekPorcje: porcjeSposób przygotowania
Kurczaka najlepiej dzień przed pieczeniem natrzeć
solą i
pieprzem. Odstawić na noc do lodówki (na minimum 2 godziny).W dniu pieczenia
kurczaka wyjąć z lodówki aby się ocieplił w temperaturze pokojowej. Przygotować brytfankę lub wyższą formę żaroodporną. Na dno położyć metalową kratkę lub użyć gotowej formy z kratką. Innym rozwiązaniem jeśli nie mamy kratki możemy użyć pokrojonych
marchewek i na nich ułożyć
kurczaka.Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Kurczaka posypać
czerwoną papryką i
estragonem. Do środka włożyć ćwiartki
cytryny z ponacinaną skórką lub podziurawioną widelcem oraz
cebulę oraz gałązki przypraw jeśli używamy. Nogi
kurczaka związać sznurkiem, całość posmarować (np pędzelkiem) połową roztopionego
masła.
Kurczaka położyć na brzuch na kratce w brytfance, wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Przewrócić
kurczaka na bok, posmarować delikatnie
masłem i piec przez następne 25 minut podobnie z drugim
bokiem. Wyjąć naczynie z
kurczakiem, wylać wytopiony tłuszcz. Ułożyć z powrotem
kurczaka na kratce w naczyniu tym razem piersiami do góry i posmarować pozostałym
masłem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 55 minut.
Kurczaka pieczemy bez przykrycia. Co jakiś czas
kurczaka można smarować
masłem lub wytopionym tłuszczem. Zapobiega to wysychaniu
mięsa.Na pół godziny przed końcem pieczenia do naczynia z
kurczakiem włożyć warzywa, uprzednio doprawione
solą i
pieprzem. Przed włożeniem warzyw można zlać z naczynia wytopiony z
kurczaka tłuszcz (cały lub połowę). Wyjąć z piekarnika i odczekać 15 -20 minut przed podaniem.
Kurczaka podawać na sałacie z pieczonymi warzywami.Share this Recipe