ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minutCzas gotowania Passive Time2 godziny 2 godzinyPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minutCzas gotowania Passive Time2 godziny 2 godziny
Kurcze pieczone czyli idealnie upieczony kurczakPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minutCzas gotowania Passive Time2 godziny 2 godzinyPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minutCzas gotowania Passive Time2 godziny 2 godzinySkładnikiKurczak1,5 kg kurczaka(około)1 łyżeczka soli1 łyżeczka mielonego pieprzu1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka suszonego estragonu(opcjonalnie)75 g masła roztopionego1 łyżeczka oliwy z oliwek1/2 szt. cytryny1 szt. cebuli1 gałązka tymianku(opcjonalnie)1 gałązka rozmarynu(opcjonalnie)Pieczone warzywa (opcjonalnie)2 szt. papryki10 szt. pieczarek5 szt. ziemniaków(lekko podgotowanych)5 szt. marchewekPorcje: porcjeSposób przygotowaniaKurczaka najlepiej dzień przed pieczeniem natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki (na minimum 2 godziny).W dniu pieczenia kurczaka wyjąć z lodówki aby się ocieplił w temperaturze pokojowej. Przygotować brytfankę lub wyższą formę żaroodporną. Na dno położyć metalową kratkę lub użyć gotowej formy z kratką. Innym rozwiązaniem jeśli nie mamy kratki możemy użyć pokrojonych marchewek i na nich ułożyć kurczaka.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kurczaka posypać czerwoną papryką i estragonem. Do środka włożyć ćwiartki cytryny z ponacinaną skórką lub podziurawioną widelcem oraz cebulę oraz gałązki przypraw jeśli używamy. Nogi kurczaka związać sznurkiem, całość posmarować (np pędzelkiem) połową roztopionego masła.Kurczaka położyć na brzuch na kratce w brytfance, wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Przewrócić kurczaka na bok, posmarować delikatnie masłem i piec przez następne 25 minut podobnie z drugim bokiem. Wyjąć naczynie z kurczakiem, wylać wytopiony tłuszcz. Ułożyć z powrotem kurczaka na kratce w naczyniu tym razem piersiami do góry i posmarować pozostałym masłem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 55 minut. Kurczaka pieczemy bez przykrycia. Co jakiś czas kurczaka można smarować masłem lub wytopionym tłuszczem. Zapobiega to wysychaniu mięsa.Na pół godziny przed końcem pieczenia do naczynia z kurczakiem włożyć warzywa, uprzednio doprawione solą i pieprzem. Przed włożeniem warzyw można zlać z naczynia wytopiony z kurczaka tłuszcz (cały lub połowę). Wyjąć z piekarnika i odczekać 15 -20 minut przed podaniem.Kurczaka podawać na sałacie z pieczonymi warzywami.Share this Recipe