ßßß
Składniki na 4 osoby:4 ćwiartki z kurczaka2 zielone papryki1 czerwona papryka8 podłużnych pomidorów1/2 łyżeczki tymiankuliść laurowy1/2 łyżeczki rozmarynu1 łyżeczka estragonukilka ziaren pieprzu4 małe cebuleoliwa z oliwek do smażeniasól do smaku1. Paprykę oczyścić z nasion nasiennych i pokroić w kostkę (w przepisie były paski). Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w krążki.2. Kurczaka podsmażyć na patelni z dwóch stron. Przełożyć do garnka o szerokim dnie (może być rzymski). Można też smażyć kurczaka w wysokiej patelni (rondlu) i później go w niej dusić z warzywami.3. Rozgrzać oliwę na patelni podsmażyć na niej cebulę. Przełożyć do garnka z kurczakiem. Następnie podsmażyć paprykę i pomidory i również przełożyć do garnka. Gdyby płynu było za mało można dolać nieco wody. Kawałki kurczaka powinny być zanurzone do 3/4.4. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką przez 45 minut. Podawać z ryżem lub makaronem.A jak Wam idzie psiankowanie? 😉