Wykonanie
Dzisiaj danie, w którym wykorzystacie dwie psianki –
paprykę i
pomidory. Jest to przepis Elisabeth Dudy z książki Europa w kuchni pod redakcją Joanny Pawełczak. Baskowie zamieszkują pogranicze Francji i Hiszpanii.

Składniki na 4 osoby:4 ćwiartki z
kurczaka2
zielone papryki1
czerwona papryka8 podłużnych
pomidorów1/2 łyżeczki
tymiankuliść laurowy1/2 łyżeczki
rozmarynu1 łyżeczka
estragonukilka ziaren
pieprzu4 małe
cebuleoliwa z oliwek do smażenia
sól do smaku1.
Paprykę oczyścić z nasion nasiennych i pokroić w kostkę (w przepisie były paski).
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Obraną
cebulę pokroić w krążki.2.
Kurczaka podsmażyć na patelni z dwóch stron. Przełożyć do garnka o szerokim dnie (może być rzymski). Można też smażyć
kurczaka w wysokiej patelni (rondlu) i później go w niej dusić z warzywami.3. Rozgrzać
oliwę na patelni podsmażyć na niej
cebulę. Przełożyć do garnka z
kurczakiem. Następnie podsmażyć
paprykę i
pomidory i również przełożyć do garnka. Gdyby płynu było za mało można dolać nieco
wody. Kawałki
kurczaka powinny być zanurzone do 3/4.4. Dodać
przyprawy i gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką przez 45 minut. Podawać z
ryżem lub
makaronem.A jak Wam idzie psiankowanie? 😉