Wykonanie

Tę smaczną zupę najlepiej robić z dyni o zwartym,
pomarańczowym miąższu. Użyłam dyni piżmowej, ale myślę, że hokkaido też świetnie się nada. Bardzo dużo wyrazistości i smaku dodają jej grzanki z
ostrym serem - świetnie nadają się do tego polskie
sery długodojrzewające.Zupę przygotowałam w oparciu o przepis Jamiego Olivera, zamieszczony w książce "Jamie Oliver w domu", którą nota
bene bardzo lubię, bo przepisy, jak do tej
pory, mnie nie zawiodły.Składniki na
bulion warzywny:porcja
włoszczyzny - z
kapustą lub bez5-6 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe1 nieobrana
cebula podpalona nad palnikiem gazowym albo na suchej patelnikilka gałązek
natki pietruszki i
koperku lub
bazyliiWykonanie:
Włoszczyznę umyć, obrać
seler,
pietruszkę i
marchewkę. Włożyć do sporego garnka, zalać około 2,5 litra
wody. Dodać
zioła i
przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około pół godziny. Odcedzić.Z przepisu wyjdzie nieco ponad dwa litry
bulionu. Do zupy powinno wystarczyć 2 litry, resztę możesz zamrozić.Przepis na zupę
dyniową:Składniki [na 8-12 porcji]:
olej i
masło16 świeżych listków
szałwii2
czerwone cebule, obrane i posiekane2
łodygi selera naciowego, przycięte i posiekane2
marchewki, obrane i posiekane4 ząbki
czosnku, obrane i posiekane, albo wyciśnięte przez praskęigiełki oberwane z 2 gałązek
rozmarynuświeża
papryczka chili bez nasion (lub połowa - jeśli jest ostra)
sól i
pieprz1
dynia piżmowa o wadze 2 kg, przepołowiona, oczyszczona z nasion, obrana ze skórki i pokrojona na kawałki2 l
bulionu warzywnego lub drobiowego na grzanki:2
bułki pszenne np. ciabattykilka łyżek
oliwykawałek
twardego sera żółtego, wyrazistego w smakuWykonanie:Przygotować wszystkie warzywa. Do bardzo dużego garnka dać sporą łyżkę
masła i 4-5 łyżek
oleju, rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić listki
szałwii i smażyć przez około 30 sekund [mnie to zajęło około minuty], aż staną się kruche i ściemnieją. Szybko przełożyć je do miseczki - wykorzystane będą do przybrania gotowej zupy.Garnek z
olejem przesyconym aromatem
szałwii postawić z powrotem na ogniu. Wrzucić
cebulę i
czosnek, dusić przez kilka minut, aż
cebula stanie się lekko szklista, dodać
seler,
marchewkę, posiekany
rozmaryn,
chili oraz po dużej szczypcie
soli i
pieprzu. Dusić w
sumie na małym ogniu przez około 10 minut. Dodać
dynię oraz
bulion (najlepiej gorący), doprowadzić do wrzenia i gotować na malutkim ogniu przez około pół godziny.W czasie kiedy zupa się gotuje, przygotować grzanki. Kromki
bułki skropić
oliwą, wetrzeć ją w miękisz.
Ser zetrzeć na tarce, obsypać
serem grzanki z obu stron - przytrzymując nieco masę
serową na grzankach położyć ją na rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Obrumienić z obu stron.Kiedy
dynia w zupie będzie miękka, zmiksować zupę na gładkie puree ręcznym blenderem lub w zamkniętym mikserze. Koniecznie spróbować i starannie doprawić do smaku. Gorącą zupę rozlać do głębokich talerzy, położyć na wierzchu po 2 grzanki, posypać chrupiącymi listkami
szałwii. Ewentualnie można jeszcze skropić odrobiną
oliwy.
