Wykonanie
W związku z koniecznością dostosowania się do zaleceń Pani Dietetyk, musiałam wyeliminować lub zastąpić wiele z używanych do tej
pory na co dzień produktów. W posiłkach nie mogą się pojawiać: warzywa z wysoką zawartością
skrobi (np.
ziemniaki,
kukurydza,
buraki,
dynia),
mąka pszenna (tj.
makarony,
pieczywo) no i oczywiście
cukier.Poszukując alternatyw poznaliśmy wiele nowych produktów i smaków :)Dla mnie największym odkryciem okazała się QUINOA (komosa ryżowa). Nie jest ona w ogóle zbożem, lecz wytwarza bogate w
skrobię nasiona, co sprawia, że w zastosowaniach kulinarnych traktuje się ją właśnie jak zboże. Jednocześnie jest produktem bezglutenowym.Quinoa zawiera bardzo dużo
białka, aż 22% (w diecie wegetariańskiej może stanowić zamiennik
mięsa!). Jest kopalnią minerałów (wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez) i witamin (B1, B2, D).Komosa ryżowa posiada niski indeks glikemiczny – 35, dzięki
czemu można nią z powodzeniem zastępować produkty o wysokim IG (
ryż,
ziemniaki,
makarony czy
kasze). Jest to cecha niezmiernie ważna dla wszystkich osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ale także dla osób cierpiących na cukrzycę.Do tego wszystkiego dodam jeszcze, że quinoa jest po prostu smaczna i łatwa do przygotowania (przyrządza się ją podobnie jak
ryż). Można ją spożywać na ciepło/zimno, na słodko/słono… możliwości są nieograniczone!Gorąco polecam :)Moje informacje zaczerpnęłam z tej i tej strony, a inspiracją do przygotowania potrawy był ten przepis.Składniki:250 g quinoa (porcja dla 8-10 osób!)1
cukinia1 mały
bakłażan1
żółta papryka6-8
pomidorków koktajlowych10 czarnych
oliwek1-2 ząbki
czosnku drobno posiekane1 łyżka posiekanej
natki pietruszki (ewentualnie inne
zioła)3-4 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuWykonanie:
Bakłażana,
cukinię oraz
paprykę pokroić w kostkę bez obierania. Wymieszać z
oliwkami.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć
mieszankę warzyw (bez
pomidorków!). Posypać
solą i
pieprzem oraz polać
oliwą wymieszaną z
czosnkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dołożyć
pomidorki koktajlowe.W międzyczasie przygotować quinoa. W garnku zagotować 500 g
wody, posolić i dodać opłukane na sitku ziarna komosy. Gotować przez 10 minut, następnie zdjąć z palnika, przykryć i odstawić do czasu, aż ziarna wchłoną całą
wodę.Wymieszać quinoa i upieczone warzywa. Dodać
natkę pietruszki i doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać na ciepło lub na zimno jako osobne danie lub dodatek do
mięs i ryb.Smacznego:)