ßßß
Uwaga:)Szykując to danie, warto jest „spojrzeć w przyszłość” i przygotować 2-3 porcje więcej. Przyprawione i nafaszerowane grzybami piersi kurczaka można zamrozić (ale trzeba pamiętać o rozmrożeniu przed pieczeniem!)Kolejnym „usprawnieniem” może być przygotowanie większej ilości farszu grzybowego. Gotowy farsz można zamrozić lub od razu wykorzystać do innych dań, np. roladek z indyka :)Składniki (na 1 porcję:)połowa piersi kurczaka4-6 pieczarek1 cebulka1 ząbek czosnku3 łyżki oliwysól i pieprz do smakuWarzywa:3-4 pomidorki koktajlowe1 cebulka1/3 cukinii i/lub bakłażana2 ząbki czosnkuświeży rozmaryn (lub inne zioła, świeże lub suszone)2 łyżki oliwy(ponadto można dodać: paprykę, oliwki)Wykonanie:Przygotować farsz grzybowy. W tym celu pieczarki utrzeć na grubej tarce (zmielić w maszynce, posiekać blenderem), cebule drobno posiekać, a czosnek przepuścić przez praskę. Wszystko razem smażyć na 2-3 łyżkach oliwy, aż odparuje cała woda. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Pierś kurczaka nadciąć, aby utworzyła się duża kieszeń. Przyprawić solą i pieprzem (na zewnątrz i w środku). Do kieszonki nałożyć farsz grzybowy i zasznurować (zeszyć, obwiązać nitką, spiąć wykałaczką…)Uwaga:) Niedawno nauczyłam się fajnego i szybkiego sposobu „sznurowania” . Jest on szczególnie przydatny podczas pieczenia drobiu z nadzieniem:)Etap I
Etap II
Efekt końcowy
Warzywa pokroić na spore kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (posmarowanym oliwą), posypać solą, ziołami i skropić oliwą.Pierś kurczaka ułożyć obok warzyw (u mnie w oddzielnych naczynkach) i także polać lekko oliwą.Piec 25-35 minut w temperaturze 195 stopni. Podawać od razu.Smacznego:)