Wykonanie
Pin It
Sezon na warzywa psiankowate w pełni ! Ostatnio namiętnie piekę
paprykę,
pomidory,
bakłażana,
cukinię... Tym razem świeże
pomidory nadziałam pastą z pieczonej
cukinii. To co nie zmieściło mi się do
pomidorków, poszło na tosty z plasterkiem świeżego
pomidora. Pycha !Składniki:1 kilogram
pomidorów takiej samej wielkości500 - 600 g zielonej podłużnej
cukinii (wybieramy małe sztuki)1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek EV1 łyżka posiekanej
natkisól,
pieprzWykonanie:Z
pomidorów odcinamy wierzchołek na wysokości 3/4 warzywa, odkładamy na bok. Środek
pomidorów wydrążamy przy pomocy łyżeczki, solimy w środku i stawiamy do góry nogami, żeby pozbyć się nadmiaru soku.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i na blaszce wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia kładziemy
cukinię przekrojoną na pół i delikatnie posmarowaną
olejem. Pieczemy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.Po lekkim przestudzeniu kroimy ją na kawałki i blendujemy razem z
czosnkiem,
solą i
pieprzem, po czym dodajemy
oliwę i
natkę.
Pomidory faszerujemy cukiniowa pastą, wkładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i pieczemy pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na 10 minut przed końcem
pomidory przykrywamy czapeczkami i pieczemy już bez przykrycia.