Wykonanie
Greckie smaki, greckie życieBlog dla wszystkich miłośników Grecji. Greckie przepisy kulinarne, fotorelacje z greckich podróży, grecka muzyka oraz grecki styl życia.Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.sobota, 14 września 2013Zdrowe danie idealne dla wszystkich miłośników warzyw. Wszystkie poniższe produkty łatwo znajdziemy w Polsce.Składniki:1 kg
ziemniaków1 kg średnich
kabaczków lub
cukinii1/2 kg dojrzałych
pomidorów6 ząbków
czosnkupęczek
natki pietruszki1 i 1/2 filiżanki
oliwysól,
pieprzZiemniaki obieramy i myjemy, kroimy w talarki.
Kabaczki lub
cukinię myjemy, kroimy w podłużne plastry.W średniej wielkości brytfance układamy
kabaczki, polewamy częścią przetartych
pomidorów, solimy, dodajemy
pieprz, posiekaną
natkę pietruszki i drobno posiekany
czosnek.Na kabaczkach rozkładamy
ziemniaki, posypujemy
solą,
pieprzem,
czosnkiem,
natką pietruszki i polewamy przetartymi
pomidorami. Na wierzch dajemy resztę
kabaczków wymieszanych z
ziemniakami, posypujemy
przyprawami i polewamy resztą przetartych
pomidorów oraz
oliwą.Dolewamy 2-3 filiżanki
wody, pieczemy w średnio gorącym piekarniku około godzinę.Przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia
Souli.