Wykonanie
Dzisiaj klimaty greckie.
Briami, czyli warzywa zapiekane w piekarniku. Ta grecka potrawa jest niezwykle prosta do zrobienia, aromatyczna i bardzo dobra.
Briami może stanowić samodzielne danie. Można je również podać z
bagietką.Kamienie, które widać w tle zdjęcia przywiozłam z greckiej plaży :)
Składniki (2 porcje):2 małe
cukinie5 małych
ziemniaków5 ząbków
czosnku2 dojrzałe
pomidory1/5 szklanki
oliwy z oliwek2,5 czubate łyżeczki
oreganosólpieprzłyżka siekanych listków świeżej
pietruszkiWykonanie:
Cukinie myjemy i kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm.
Ziemniak obieramy i również kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm.
Czosnek kroimy w drobną kostkę.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Podczas zapiekania
pomidory mają się rozpaść i dodać warzywom smaku.Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy
oliwę,
oregano oraz doprawiamy dość mocno
pieprzem i
solą. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Briami zapiekamy godzinę w temperaturze 200 stopni. Warzywa mają zmięknąć i się ładnie zarumienić. Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką.Podczas zapiekania, warzywa kilka
razy dokładnie mieszamy. Podczas mieszania dobrze jest warzywa spróbować i w razie potrzeby dosolić.Na talerzu warzywa posypujemy
natką pietruszki.Smacznego :)Danie dołączam do akcji kulinarnych: