Wykonanie
            Dzisiaj klimaty greckie. 
Briami, czyli warzywa zapiekane w piekarniku. Ta grecka potrawa jest niezwykle prosta do zrobienia, aromatyczna i bardzo dobra. 
Briami może stanowić samodzielne danie. Można je również podać z 
bagietką.Kamienie, które widać w tle zdjęcia przywiozłam z greckiej plaży :)

Składniki (2 porcje):2 małe 
cukinie5 małych 
ziemniaków5 ząbków 
czosnku2 dojrzałe 
pomidory1/5 szklanki 
oliwy z oliwek2,5 czubate łyżeczki 
oreganosólpieprzłyżka siekanych listków świeżej 
pietruszkiWykonanie:
Cukinie myjemy i kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm.
Ziemniak obieramy i również kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm.
Czosnek kroimy w drobną kostkę.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Podczas zapiekania 
pomidory mają się rozpaść i dodać warzywom smaku.Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy 
oliwę, 
oregano oraz doprawiamy dość mocno 
pieprzem i 
solą. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Briami zapiekamy godzinę w temperaturze 200 stopni. Warzywa mają zmięknąć i się ładnie zarumienić. Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką.Podczas zapiekania, warzywa kilka 
razy dokładnie mieszamy. Podczas mieszania dobrze jest warzywa spróbować i w razie potrzeby dosolić.Na talerzu warzywa posypujemy 
natką pietruszki.Smacznego :)Danie dołączam do akcji kulinarnych: