ßßß Cookit - przepis na Briami, czyli warzywa z pieca po grecku

Briami, czyli warzywa z pieca po grecku

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj klimaty greckie. Briami, czyli warzywa zapiekane w piekarniku. Ta grecka potrawa jest niezwykle prosta do zrobienia, aromatyczna i bardzo dobra. Briami może stanowić samodzielne danie. Można je również podać z bagietką.
Kamienie, które widać w tle zdjęcia przywiozłam z greckiej plaży :)
Składniki (2 porcje):
2 małe cukinie
5 małych ziemniaków
5 ząbków czosnku
2 dojrzałe pomidory
1/5 szklanki oliwy z oliwek
2,5 czubate łyżeczki oregano
sól
pieprz
łyżka siekanych listków świeżej pietruszki
Wykonanie:
Cukinie myjemy i kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm.
Ziemniak obieramy i również kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm.
Czosnek kroimy w drobną kostkę.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Podczas zapiekania pomidory mają się rozpaść i dodać warzywom smaku.
Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę, oregano oraz doprawiamy dość mocno pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Briami zapiekamy godzinę w temperaturze 200 stopni. Warzywa mają zmięknąć i się ładnie zarumienić. Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką.
Podczas zapiekania, warzywa kilka razy dokładnie mieszamy. Podczas mieszania dobrze jest warzywa spróbować i w razie potrzeby dosolić.
Na talerzu warzywa posypujemy natką pietruszki.
Smacznego :)
Danie dołączam do akcji kulinarnych:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/12/briami-czyli-warzywa-z-pieca-po-grecku.html