Wykonanie
Dziś nadeszła
pora na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania pod hasłem 3 po 3, czyli danie przygotowane jedynie z 3 składników. Miało ono zawierać
fasolkę,
pomidory i
cukinię - wszystkie te wspaniałe, letnie warzywa, które obecnie zalewają wszystkie ryneczki i warzywniaki. Ja postanowiłam przygotować
sałatkę z gotowanej
fasolki szparagowej, grilowanej
cukini i
pomidorków. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne.Wraz ze mna wyzwania podjela sie Panna Malwinna i Justinka.
Składniki :400-500g
zielonej fasolki szparagowej1 mała
cukinia200g
pomidorków koktajlowych3 duże ząbki
czosnkuoliwa z oliweksól,
pieprzPrzygotowanie :
Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną
wodą, aby zachowała kolor. Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej
czosnek pokrojony w cienkie plasrterki, należy jednak uważać, aby się nie przypalił, bo wtedy stanie się gorzki. Następnie dodać do niego ugotowaną
fasolkę i dokłądnie wymieszać.
Cukinie pokroić w niezbyt grube plastry i zgrilować (ja zrobiłam to na zamykanym grilu elektrycznym).
Pomidorki przesmażyć na patelni z niewielką ilością
oliwy, aż zrobią się miękkie, a skórka zacznie się marszczyć.
Fasolkę ułożyć na półmisku, na niej ułożyć zgrilowaną
cukinię i
pomidorki. Wszystko oprószyć
solą i
pieprzem i natychmiast podawać
Smacznego !