ßßß Cookit - przepis na Keralan pork curry - curry z wieprzowiny

Keralan pork curry - curry z wieprzowiny

nazwa

Wykonanie

Z wielką przyjemnością polecam kolejny, wypróbowany przeze mnie przepis na indyjskie curry. Mieszanka korzennych przypraw, rodzynek i ostrych papryczek chilli oraz umiejętnie dobrane proporcje tworzą niezapomniany, doskonały smak. Curry zostało przez nas dosłownie pochłonięte, było tak smaczne, a kuchnia indyjska pnie się na sam szczyt, w moim osobistym rankingu smaków. Potrawa była dość ostra, dałam 3 papryczki, ale oczywiście można zredukować jej ilość do 1. Podane proporcje są dla 4 osób, ale myślę, że dla 2 to jest w sam raz, bo curry trudno przestać jeść i się nim zachwycać. Bardzo polecam.
Przepis pochodzi ze świetnej książki Anjum Anand " I love curry" .
Jako, że wiele w nim korzennych przypraw, dodaję go do Korzennego Tygodnia Ptasi
Poniżej podaję linki do równie pysznych indyjskich curry:
piersi z kurczaka w mleczku kokosowym i pomidorach
curry pachnące kardamonem
filety z kurczaka w mleczku kokosowym
2/3 łyżeczki ziaren gorczycy(mustard seeds)
1,5 cm laski cynamonu, połamane
4 gożdziki
4 głube ząbki czosnku
15 g obranego korzenia imbiru
1 czubata łyżka rodzynek
5 łyżek oleju roslinnego
10 świeżych listków curry(u mnie suszone)
1 cebula, drobno posiekana
1-3 zielone chilli, w całości, nakłute widelcem
1 duży pomidor, zmielony lub posiekany
1/2 łyżeczki kurkumy(turmeric)
1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry(coriander)
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (cumin)
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
400 g łopatki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 2,5-4 cm
sól do smaku
1/2 -2/3 lyżeczki pasty z tamaryndowca (tamarind paste) lub do smaku(nie dodałam)
duża garść startego kokosa do podania - opcjonalnie
Ziarna gorczycy, cynamon i goździki ucieramy w moździeżu na drobno. Oddzielnie miksujemy czosnek, imbir i rodzynki z odrobiną wody, do gładkości.
Podgrzewamy olej w dużej patelni. Dodajemy liście curry oraz cebulę i smażymy, aż będą złote. Dodajemy pastę imbirową i chilli i smażymy przez 2 lub 3 minuty. Dodajemy pomidora i wszystkie mielone przyprawy, wieprzowinę i sól.
Smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż cała pasta będzie wchłonięta. Powinno to zabrać okolo 10-15 minut. Gdy nastąpi to szybciej, możemy dodać odrobinę wody.
Następnie dodajemy taką ilość wody, aby wieprzowina była przykryta 1 cm wody. Doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy, redukujemy gaz i delikatnie gotujemy przez 45-55 minut lub do momentu, az wieprzowina będzie miękka. Od czasu do czasu mieszamy i ewentualnie dodajemy nieco wody. Odkrywamy i podgotowujemy jeszcze aby wygotować nadmiar wody, sos powinien mieć konsystencję śmietany. Mieszamy z pastą z tamaryndowca i przyprawiamy do smaku. Podajemy posypane startym orzechem kokosowym(opcjonalnie).
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/11/keralan-pork-curry-curry-z-wieprzowiny.html