Wykonanie
Aromatyczne kremowe danie - spróbujecie?Składniki:1
filet z piersi kurczaka - podwójny2 -3
ziemniaki1 duża
cebula2
pomidoryolej2 łyżeczki pasty
czosnkowo imbirowej1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu2 łyżeczki
kolendry mielonej1/2 łyżeczki czerwonego
chili2 gwiazdki
anyżu1 łyżeczka mielonego
kminu3
goździki2-3 cm kawałek
cynamonuok. 10 liści
curry1/2 puszki
mleka kokosowego light1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy w niedużą kostkę, obtaczamy w przyprawach:
kolendra, czerwone
chili,
kardamon, odstawiamy na ok. 20 minut.
Cebulę blendujemy na gładkie
purre.Na głębokim rondlu rozgrzewamy
olej. Na gorący
olej wrzucamy
kmin,
anyż,
cynamon,
goździki, liście
curry,
anyż i czekamy aż zaczną strzelać. Wówczas dodajemy
purre z
cebuli oraz pastę
czosnkowo imbirową, mieszamy i podsmażamy całość na brązowo. Następnie dodajemy drobno pokrojone
pomidory oraz
ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy 2 szklankami
wody. Dodajemy
kurczaka, mieszamy i gotujemy całość 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy
mleko kokosowe i ponownie doprowadzamy do gotowania. To danie możemy podać z
ryżem lub plackami indyjskimi.