Wykonanie
Pierwszy raz zrobiłam to
curry jakieś kilka miesięcy temu. Dopiero za czwartym razem miałam okazję je sfotografować. Dzisiaj umieszczając w końcu ten przepis, robię to z dedykacją dla Izy, która cierpliwie czekała na niego tak długo :) Przy tym pysznym
curry z
wieprzowiny,
pomidorów i
kokosa jest trochę zabawy na początku, gdyż używamy do niego przypraw w całości.
Przyprawy musimy zetrzeć na proszek, ale w związku z tym, będziemy
mieli pełny i świeży aromat uwalniający się zarówno w czasie ucierania jak i
potem podczas gotowania sosu. W oryginalnym przepisie, pochodzącym z wybrzeża południowo zachodnich Indii, zamiast
wieprzowiny jest użyta
jagnięcina, do której ja, jak do tej
pory podchodzę z lekką rezerwą, tzn po prostu nie lubię. Przepis nie jest trudny, choć jak zwykle w przypadku
curry, musimy zgromadzić dużo przypraw, ale
potem już po ugotowaniu, będziemy się tylko zachwycać intensywnością
smakowych doznań.

1 łyżka ziaren
kolendry1 lyżeczka ziaren kuminu15 ziaren
czarnego pieprzu5 cm
cynamonu4
goździki500 g
wieprzowiny3 małe
cebule, drobno posiekane3
pomidory, pokrojone15 g korzenia
imbiru, waga po obraniu, startego na pastę8 grubych ząbków
czosnku, startych na pastę3-6 zielonych
papryczek chilli, całych, nakłutych widelcem
sól, do smaku2 łyżki
oleju wymieszanego z
masłem lub ghee200-300 ml
mleczka kokosowegu, lub do smaku1 1/2 lyżeczki
soku z cytryny, lub do smakuWszystkie
przyprawy (
kolendra, kumin,
pieprz,
cynamon,
goździki) umieszczamy w moździerzu i ucieramy na proszek.
Wieprzowinę, 2 pokrojone
cebulki,
pomidory,
imbir,
czosnek,
chilli, wszystkie
przyprawy i
sól umieszczamy w dużym rondlu. Dodajemy 500 ml
wody, doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy i na małym ogniu dusimy delikatnie ok 45-60 minut, lub do momentu, aż
wieprzowina będzie miękka. Całość, mieszamy co mniej więcej 10 minut.W międzyczasie, przed końcem gotowania, rozgrzewamy ghee lub
olej z
masłem i smażymy na nim pozostałą
cebulkę, tak, aby była dobrze przyrumieniona.Gdy w ugotowanym
sosie jest za dużo płynu, możemy go zredukować przez gotowanie przez około 7 minut na dużym gazie. Dodajemy
cebulkę wraz z tłuszczem.Dodajemy
mleczko kokosowe i
sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 4 minut. Sos powinien być gęsty i kremowy. Przyprawiamy, dodając ewentualnie więcej
mleczka kokosowego lub
soku z cytryny i podajemy.Przepis z książki A. Anand "I
love curry"