ßßß
Składniki:1 szklanka czerwonej soczewicy (red lentil)2 duże cebule3 ząbki czosnku1 marchewka pokrojona w plasterki lub kostkę1 pałka selera naciowego1,5 łyżeczki żołtej curry (yellow curry)1/3 szklanki ryżu lub komosy ryżowej (Quinoa)3/4-1 szklanka mleka kokosowego (coconut milk)1,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru (ginger) lub 1 łyżka świeżego, drobno posiekanegosól, pieprz (do smaku)4-5 szklanek wody lub bulionu warzywnego (ilość zależy od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać)1 pęczek natki kolendry (cilantro) lub pietruszki1/3 łyżeczki cuminuWykonanie:Cebulę, czosnek i seler kroimy na kosteczkę i podsmażamy na oleju z marchewką i komosą ryżową (zdjęcie)Dodajemy resztę składników oprócz mleka kokosowego i natki kolendryGotujemy do miękkości przez ok. 20 min.Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe (zamiast mleka możemy dodać kilka łyżek majonezu z ziemniaka)Po ugotowaniu możemy zmiksować na kremPodajemy z posiekaną kolendrą.