Wykonanie

Nie ma lepszego pomysłu na
młode buraczli niż
botwinka. Tradycyjna już była, czas na nową wersję, jeszcze smaczniejszą od tradycyjnej. Ponieważ połączenie
buraka z
mlekiem kokosowym okazało się strzałem w dziesiątkę (przepis tutaj), dzisiaj
botwinka z
mlekiem kokosowym. Szybka, prosta i absolutnie genialna w smaku. Słodkawy
burak i delikatny smak
kokosa nie tylko uwodzi smakiem, ale i kolorem. Na pewno będzie Ci smakować, bo bije tradycyjną
botwinkę na głowę. Zapraszam do przepisu.

Składniki:2 pęczki
botwinkimarchewkamała
pietruszkakawałek
selera1 mała
cebula1 ząbek
czosnkukawałek
imbiru3
ziemniaki1,5 l
bulionu warzywnegosól,
pieprzkolendra mielona i
natka
1 łyżka
oleju kokosowego1/2 puszki
mleka kokosowegoWykonanie:
botwinkę dokładnie wypłukać pod bieżącą
wodą, małe
buraczki oskrobać, większe obrać.
Botwinkę pokroić w 2-cm kawałkipokroić obraną
cebulę,
czosnek i
imbir. Zeszklić na rozgrzanym
oleju kokosowym w międzyczasie obrać
ziemniaki,
marchewkę,
pietruszkę i
seler. Pokroić w kostkę, większe
buraczki równieżdo garnka z podsmażoną
cebulą,
czosnkiem i
imbirem dodać pokrojone warzywa i
botwinkę, oraz zmieloną
kolendrę Przesmażyć razem około 10 minut. Następnie zalać
bulionem i gotować pod przykryciem około 15-20 minutgdy warzywa są miękkie dosolić, dodać
pieprz. Zakwasić łyżką
octu lub
sokiem z cytryny, następnie wymieszać z
mlekiem kokosowym. Wymieszałam tylko z górną, gęstą, białą częścią z puszki na talerzu przybrać posiekaną
zieloną kolendrą lub
natką zielonej
pietruszkiSMACZNEGO !Uwagi:
botwinka bezpośrednio po ugotowaniu może nie zachwycać, głębokim burgundowym kolorem. Pozostaw ją na 1-2 godziny, a nabierze cudownego głębokiego koloru.