Wykonanie
Kartoflanka ugotowana w ten sposób to taki mój smak dzieciństwa. Moja babcia często ją gotowała i zawsze wszystkim smakowała. Jakie ma zalety? To proste: niezwykle łatwo ją ugotować, do tego gotuje się ją szybko i zdecydowanie można ją opatrzyć napisem "tania kuchnia"... no i jest pyszna...SKŁADNIKI4 - 5 dużych
ziemniaków2 duże
marchewki2 duże
pietruszki1/4 dużego
selera2
cebule1/2 pęczka
natki pietruszki1 kostka
bulionu warzywnegosól,
pieprzWarzywa obieramy, a następnie kroimy:
ziemniaki w dużą kostkę,
pietruszkę i
seler w mniejszą,
marchewkę w słupki długości ok. 2,5 cm.
Cebule kroimy na ćwiartki lub połówki i opiekamy.
Ziemniaki,
marchewkę,
pietruszkę i
selera wkładamy do garnka, zalewamy
wodą, dodajemy kostkę i gotujemy. W osobnym garnku umieszczamy kawałki
cebuli, zalewamy
wodą i gotujemy aż uzyskamy ciemnobrązowy płyn - przecedzamy go i dolewamy do garnka z zupą. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (
ziemniaki powinny się lekko rozlatywać, ale nie rozgotować, dzięki temu zupa będzie gęściejsza). Do gotowej zupy dodajemy
natkę, doprawiamy
solą,
pieprzem. Jeśli macie ochotę możecie też dodać do niej (już w talerzu) ugotowany osobno drobny
makaron.