Wykonanie
Składniki:- 2 pęczki
botwinki z
buraczkami- 1
marchew- kawałek
selera- 1 mały
korzeń pietruszki- 3-4
ziemniaki- 1 duża puszka
mleka kokosowego- 1 ząbek
czosnku- kawałek świeżego
imbiru- 1,5-2 litry
bulionu warzywnego- 1 łyżeczka mielonej
kolendry-
sól i
pieprz-
sok z cytryny-
chili w proszku- 2 łyżki
oleju-
natka pietruszkiSposób przygotowania:1.
Ziemniaki,
marchewkę,
seler i
pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
Botwinkę myjemy, liście siekamy, a
buraczki obieramy i drobno kroimy.2. Na
oleju podsmażamy zmiażdżony
czosnek oraz kawałek startego
imbiru, następnie wrzucamy
botwinkę z
buraczkami, chwilę smażymy, zalewamy
bulionem i
mlekiem kokosowym, gotujemy 5 min.3. Po tym czasie dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Na końcu przyprawiamy do smaku
kolendrą,
chili,
sokiem z cytryny oraz
solą i
pieprzem. Można posypać świeżą
natką pietruszki.Inspiracja:jadlonomia